Dzień Babci i Dziadka

Ciasto mandarynkowe

21 stycznia obchodzimy Dzień Babci i Dziadka.

Pamiętajmy, że nic tak nie cieszy naszych seniorów, jak czas spędzany w rodzinnym gronie. Żaden materialny podarunek nie będzie więc tak cenny, jak wspólny obiad i długie rozmowy przy stole. Eksperci marki Sandra polecają menu na ten wyjątkowy dzień.

Nasi dziadkowie przyzwyczajeni są do suto zastawionych stołów, które są przeciwieństwem do dzisiejszej mody na kolacje degustacyjne czy monoporcje. Warto więc przygotować dla nich bardziej tradycyjne dania, ale np. urozmaicić sposób podania czy prezentacji potraw. Proponujemy więc przygotować obiad, na który będzie składać się pierwsze i drugie danie oraz deser. Z naszą pomocą nie będzie to trudne zadanie.

Krem z pieczonymi pomidorami

Nowoczesna wersja znanej zupy pomidorowej. Mimo braku makaronu zupa jest na tyle gęsta, że nasyca równie mocno jak ta tradycyjna. Z kolei pieczone pomidorki koktajlowe nie tylko wzbogacają jej smak, ale są również piękną dekoracją dania.

Składniki:

  • Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
  • Litr bulionu
  • Gałązki pomidorków koktajlowych
  • Oliwa
  • Gałązka tymianku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bulion gotujemy razem z pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na jednolitą masę. Pomidory wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie pękać). Zupę przelewamy do misek, skrapiamy oliwą i zdobimy tymiankiem oraz upieczonymi pomidorkami.

Stek z warzywami

Z pewnością pamiętamy niedzielne obiady, podczas których babcia serwowała schabowego z surówką i ziemniakami. Nie chcąc odchodzić od tej tradycyjnej, mięsnej potrawy, możemy trochę ją unowocześnić przygotowując na obiad steka z sosem i grillowanymi warzywami.

Składniki:

  • Polędwica wołowa (może być również rostbef lub antrykot)
  • Łyżka harissy marki Sandra
  • Majonez
  • Masło klarowane
  • Pieczarki
  • Szparagi zielone
  • Pomidorki koktajlowe
  • Kiełki fasoli marki Sandra
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso wyciągamy z lodówki na ok. 30 minut przed smażeniem. Dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Solimy z każdej strony. Warzywa posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Grillujemy je po kilka minut z każdej strony. Stek smażymy na maśle klarowanym do momentu uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. Po zdjęciu mięsa z patelni dajemy mu jeszcze „odpocząć” przez 5 minut. Dopiero teraz możemy popieprzyć stek. Układamy warzywa i mięso na talerzu, dodajemy kiełki. W celu przygotowania sosu łączymy majonez z harissą i rozlewamy do kokilek.

Ciasto mandarynkowe

Mimo tego, że sam obiad był już bardzo syty, to i tak zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na deser. Proponujemy przygotować mandarynkowe ciasto, które będzie idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki na spód:

  • Szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Mandarynki z puszki marki Sandra
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • Kostka masła
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego

Składniki na górę ciasta:

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • Łyżka masła
  • Łyżka wody
  • Mandarynki z puszki marki Sandra

Przygotowanie:

Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Na patelni rozgrzewamy cukier z wodą. Dodajemy masło i energicznie mieszamy. Dodajemy mandarynki (bez zalewy). Powstały karmel z owocami wylewamy na samo dno ciasta. Łączymy wszystkie składniki na ciasto (poza mandarynkami) i wyrabiamy na jednolitą masę. Owoce delikatnie zgniatamy i dodajemy 5-6 łyżek powstałej masy do ciasta. Dokładnie mieszamy i wylewamy do formy do pieczenia. Pieczmy w piekarniku przez ok. 50 minut. Po wystudzeniu ciasta przekładamy formę do góry dnem i wyciągamy wypiek.

Smacznego!