Dzień Piekarzy i Cukierników

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Słodkości z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników.

15 marca obchodzić będziemy Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypada w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami. Polecamy więc przepisy ekspertów marki Sandra.

Słodkie domowe wypieki uwielbia niemal każdy z nas. Nawet jeśli nie jesteście tak sprawni w kuchni jak Paweł Małecki, to gwarantujemy, że z naszymi przepisami dacie radę przygotować coś naprawdę smacznego. Wystarczą odpowiednie składniki i garść dobrych chęci, aby wyczarować pachnące i pyszne wypieki.

Jabłkowe babeczki

Lubicie tradycyjną szarlotkę? To będzie jej nowa odsłona w postaci babeczek, które bez problemu możecie spakować do torby na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • Szklanka mąki
  • Łyżeczka cynamonu
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • Jabłka prażone marki Sandra

Przygotowanie:

Masło łączymy z jajkami i mlekiem. Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche i mokre. Dodajemy jabłka. Masę przelewamy do 2/3 wysokości kokilek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Jeśli nie lubicie piec, to polecamy sernik na zimo. Przepis jest niezwykle łatwy, nie ryzykujemy więc, że wypiek się nie uda.

Składniki:

  • 500 g twarogu na sernik
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • Opakowanie przezroczystej galaretki
  • Opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Brzoskwinie z puszki marki Sandra

Przygotowanie:

Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie łączymy ją z twarogiem. Kiedy galaretka będzie już chłodna łączymy ją z masą serową. Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę owocową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i również odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie układamy na stężałej masie serowej i polewamy galaretką owocową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Brownie z fasoli

Jeśli jesteście na diecie lub ograniczacie cukier, to warto przygotować ciasto, które nie wpłynie negatywnie na waszą wagę.

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli marki Sandra
  • Dojrzały banan
  • Jajko
  • Łyżka masła orzechowego
  • Łyżka niesłodzonego kakao
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Wycieramy ręcznikiem papierowym i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy banana, jajko, masło orzechowe, kakao, proszek do pieczenia i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wszystkie składniki łączymy i przelewamy do foremki. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Smacznego!