Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Przepis na wiosenny lunch

Kolacja na cieplo Tortilla

Wiosna w kuchni - czas na zdrowe nawyki!

Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.

Warzywa i owoce bogate są w witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Według zaleceń, powinniśmy spożywać ich co najmniej 5 porcji dziennie. Nawet jeśli wydaje się nam, że nie jesteśmy miłośnikami kuchni roślinnej, to warto wypróbować przepisy ekspertów marki Sandra. Dania na bazie warzyw i owoców będą nie tylko pożywne, ale i smaczne.

Pożywny lunch

Popularny ostatnio „Buddha bowl”, to zrównoważony, bogaty w składniki odżywcze i witaminy posiłek. Do tego pięknie wygląda i zawsze będzie nam smakował, gdyż przygotowując go, wykorzystujemy nasze ulubione składniki. Bogactwo warzyw warto połączyć z pełnowartościowym dodatkiem skrobiowym i zbożowym, jak np. komosa ryżowa, pełnoziarnisty ryż, ciecierzyca czy kasza. Poniżej nasz pomysł na przyrządzenie „Buddha bowl”.

Składniki:

  • Komosa ryżowa
  • Ciecierzyca w puszce marki Sandra
  • ½ awokado
  • Liście szpinaku baby
  • Pomidorki koktajlowe
  • Bataty
  • Słodka papryka
  • Chili
  • Czarny i/lub biały sezam
  • Sól, pieprz
  • Łyżka oliwy
  • Limonka

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwę mieszamy ze słodką papryką i chili. W powstałej mieszance obtaczamy ciecierzycę. Doprawiamy solą do smaku i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut, do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupka. Bataty kroimy w kostkę i również pieczemy. Do miski wkładamy komosę, liście szpinaku, bataty, ciecierzycę, pokrojone pomidorki koktajlowe i obraną połówkę awokado, którą skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy ziarnami sezamu i doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywna przekąska

Aromatyczne, chrupiące i pełne pysznych warzyw – takie są indyjskie pierożki samosa. Trzeba poświęcić trochę czasu na ich przyrządzenie, jednak uzyskany smak z pewnością wynagrodzi włożoną w ich przygotowanie pracę.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • Opcjonalnie olej do smażenia (można też samosy upiec)

Składniki na farsz:

  • Kukurydza w puszce marki Sandra
  • Groszek w puszce marki Sandra
  • Cebula
  • Przyprawa garam masala
  • Odrobina korzenia imbiru

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy dokładnie z solą i olejem. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto (nie więcej jak ćwierć szklanki wody). Kiedy ciasto będzie wyrobione dajemy mu odpocząć przez kilkanaście minut. W tym czasie robimy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i starty na tarce korzeń imbiru. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz. Sklejamy górne brzegi ciasta. Jeśli chcemy samosy smażyć na głębokim tłuszczu, to wkładamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Jeśli preferujemy pieczone pierożki, to smarujemy je pędzelkiem zamoczonym w oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

Kolacja na ciepło

Tortilla to idealny sposób na połączenie mięsa i ulubionych warzyw. Można zjeść ją na ciepło lub na zimno. Sprawdzi się więc również jako praktyczny lunch na wynos.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Kukurydza z puszki marki Sandra
  • Awokado
  • Ogórek zielony
  • Czerwona cebula
  • Rukola
  • Tortilla pszenna marki Sandra
  • Łyżka oleju do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa chili, papryka słodka

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w mieszance przypraw (papryka, chili, sól, pieprz). Podsmażamy na oleju razem z pokrojoną cebulą. Rukolę mieszamy z kukurydzą, pokrojonym awokado i ogórkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tortillę wykładamy mięso z cebulą oraz warzywa. Zawijamy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież