header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Cynamon, kardamon, imbir... czyli kawa, która krzepi

Przyprawy, porcelanowa filiżanka i tradycyjny sposób parzenia – te trzy elementy pozwolą nam przygotować aromatyczną i zdrową kawę. Korzystając z tureckiej lub chińskiej receptury oraz serwując kawowy napar w ćmielowskiej porcelanie, możemy przygotować mocno rozgrzewający napój, który pokrzepi zarówno ciało, jak i ducha.

Turecka czarna słodycz

Kolekcja Yvonne kawaNależy wspomnieć, że wbrew obiegowej opinii, „kawa po turecku" nie oznacza kawy zalanej wrzątkiem w szklance. Przygotowywanie jej w ten sposób jest wręcz szkodliwe, gdyż pozbawia części aromatu nawet najbardziej wyśmienite, świeżo zmielone ziarna. – Do przygotowania „kawy po turecku" niezbędny jest odpowiedni tygielek z długą rączką, lub chociażby niewielki rondelek, do którego spokojnie zmieści się szklanka wody. – dyktuje Leszek Szczasny, podróżnik, autor książki „Świat na wyciągnięcie ręki". – Do wody wsypujemy 3 łyżeczki zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru. Płyn podgrzewamy powoli, by kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy trzykrotnie zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Powtarzamy to potem jeszcze trzeci raz, a następnie powoli wlewamy kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. Dla podkreślenia smaku możemy dodać jeszcze odrobinę kardamonu. – dodaje Leszek Szczasny.

W ten sposób otrzymamy krzepiący napój, którego słodycz subtelnie łagodzi kawowy aromat.

Ciepło według pięciu przemian

Innym sposobem na zdrowe rozgrzanie jest kawa ugotowana według Pięciu Przemian. Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki: kwaśny należy do przemiany Drzewa, gorzki to żywioł Ognia, słodki należy do przemiany Ziemi, ostry - Metalu, a słony to przemiana Wody. – W skład gotowanej, silnie rozgrzewającej kawy wchodzą produkty w trzech smakach. – tłumaczy Anna Czelej, autorka książki „Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian" – Gorzki – to gotowana w emaliowanym tygielku kawa i woda. Słodki – to dodana po zagotowaniu się kawy łyżeczka miodu i szczypta cynamonu, a ostry – to odrobina imbiru i goździków. Połączenie cynamonu i imbiru pobudza ruch żywiołów w organizmie, a przez to ma właściwości silnie rozgrzewające i przeciwdziała przeziębieniom. By wszystkie elementy połączyły się w aromatyczny napój, kawę wraz z przyprawami gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. – mówi Anna Czelej.

Aromat wyzwolony

Nie ma kawy bez porcelany – to przekonanie jest równie popularne na Dalekim Wschodzie, co w krajach zachodnich. – Prawdziwa porcelana nie zmienia smaku gorących napojów i nie powoduje wytrącania się szkodliwych substancji – wyjaśnia Joanna Niedziela z ZP Ćmielów.

Na ostateczny smak i intensywność aromatu kawowego naparu ma również wpływ sam kształt porcelanowego naczynia. – Kawowe filiżanki powinny być wykonane z cienkiej porcelany o krągłych kształtach. Ważne, by brzegi naczynia rozchylały się ku górze, bo zapewnia to swobodne uwalnianie się aromatu. Zgodnie z tymi zasadami zaprojektowany został właśnie ćmielowski serwis kawowy Yvonne Cyklamen: pękate filiżanki dobrze zatrzymują ciepło, a duża przestrzeń parowania sprawia, że kawowo – korzenny zapach nabiera intensywności - mówi Joanna Niedziela.

Sama dekoracyjność i wygląd serwisu też może zintensyfikować przyjemność picia kawy. Pomarańczowo-cynamonowe kwiaty cyklamenu nadają porcelanowym naczyniom z kolekcji Yvonne Cyklamen ciepły i harmonijny wyraz, a krągła filiżanka z łatwością dopasowuje się do dłoni. Dzięki temu codzienny rytuał picia kawy może okazać się przyjemnością, która miło rozbudza wszystkie pięć zmysłów.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jod promieniotwórczy na nadczynność tarczycy

    Tarczyca jest organem odpowiedzialnym za produkowanie hormonów regulujących proces przemiany materii we wszystkich narządach i tkankach organizmu. – Kiedy tarczyca choruje na nadczynność, można zastosować leczenie farmakologiczne lub chirurgiczne, ale warto pamiętać także o leczeniu z wykorzystaniem radioaktywnego jodu 131I. Ta terapia jest precyzyjna, bezpieczna i możliwie najbardziej komfortowa dla pacjenta, bo nie wiąże się z inwazyjną operacją, ani długotrwałą hospitalizacją – mówią eksperci Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej. Terapia jodem promieniotwórczym 131I w nadczynności tarczycy jest refundowana przez Narodowy Fundusz Zdrowa (NFZ).

    Więcej…  
  • Jak możemy ochronić się przed atakiem kleszczy?

    Słońce, wyższe temperatury, lekkie ubrania i aktywność fizyczna na łonie natury... W taki sposób możemy scharakteryzować nadejście wiosny – ulubionej pory roku wielu Polaków. Większe możliwości spędzenia wolnego czasu, niosą jednak ze sobą dodatkowe zagrożenia, wśród których szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kleszcze. W jaki sposób skutecznie chronić nasze zdrowie? Dlaczego ukąszenie kleszcza jest dla nas niebezpieczne i kiedy warto zwrócić się o pomoc do specjalisty – odpowiada lek. med. Izabela Fengler, internista w Centrum Medycznym Damiana.

    Więcej…  
  • Wiosenne alergie

    Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza i narażenie na dym tytoniowy. Choć w diagnostyce alergii, punktowe testy skórne pozostają „złotym standardem”, to wiele zalet ma badanie przeciwciał we krwi. Z kolei stosunkowo nowym trendem jest tzw. molekularna diagnostyka alergii.

    Po kilku miesiącach tęsknoty za słońcem i zielenią, w końcu nadchodzą pierwsze dni wiosny. Zachwyt nad nimi wielu z nas utrudnia jednak alergia na pyłki.

    Więcej…  
  • Digitalizacja – wyzwanie dla oczu

    Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych. Cierpią na nią coraz młodsze osoby, a jej rozprzestrzenianie się jest tak szybkie jak rozwój nowoczesnych technologii. Jeśli spędzasz przed ekranem smartfona i komputera co najmniej 2 godziny dziennie i zauważasz u siebie takie objawy jak pieczenie lub swędzenie oczu, nieostre widzenie, suchość pod powiekami czy bóle głowy, ta przypadłość może dotyczyć również Ciebie.

    Więcej…  
  • Poziom glukozy we krwi

    Monika StachowiczDentystę może zainteresować teraz poziom glukozy we krwi. Powód? Plaga cukrzycy!

    Warszawa: dentyści coraz częściej pomagają diagnozować cukrzycę

    Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej,  a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.

    Epidemia cukrzycy, także w Polsce?

    Na całym świecie rośnie liczba osób chorych na cukrzycę.

    Więcej…  
  • Łysienie

    Problem drastycznie wypadających włosów wpływa nie tylko na zmianę wyglądu, ale również na psychikę. Utrata włosów często obniża pewności siebie, jest powodem narastających kompleksów, a nawet depresji. Z problemem łysienia zmaga się coraz więcej osób. Z pomocą przychodzi nowoczesna i niechirurgiczna metoda walki z łysieniem - mikropigmentacja skóry głowy.

    Polacy, jak wynika z badań należą do czołówki najbardziej łysiejących narodów na świecie. Problem utraty włosów dotyka osoby w różnym wieku, bez względu na płeć.

    Więcej…  
  • Jaką pomóc obolałym dziąsłom?

    Choroby przyzębia, podobnie jak próchnica, są obecnie jednymi z najbardziej powszechnych schorzeń jamy stnej. W skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty ząba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne.

    Schorzenia przyzębia dotykają ogromną część społeczeństwa.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Afta

Afta jest to niewielkie, ale bolesne owrzodzenie jamy ustnej. Do czynników sprzyjających powstawaniu aft można zaliczyć: alergię, niewłaściwą dietę, zmęczenie, długotrwały stres, osłabienie, leki na anginę, zmiany hormonalne, źle dobrane protezy.

Więcej…

Afazja

Afazja jest to niezdolność do mówienia, dotykająca osoby które poprzednio nie miały z tym problemów. Pojawia się ona nagle, z reguły wskutek udaru powodującego niedokrwienie obszarów mózgu odpowiadających za mowę i rozumienie mowy.

Więcej…

Zatrucie alkoholem

Zatrucie alkoholem jest to stan w którym oprócz objawów charakterystycznych dla upojenia alkoholowego występują inne, zagrażające życiu objawy. Zatrucie alkoholem rozwija się w kilku fazach.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie