header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Sylwestrowe menu - Kurczak w diecie mamy

Sylwester menu

Okres ciąży oraz karmienia to dla każdej kobiety wyjątkowy czas, w trakcie którego zwracamy szczególną uwagę na odpowiednią dietę. To, w jaki sposób odżywia się mama, wpływa nie tylko na jej zdrowie i samopoczucie, lecz także na rozwój dziecka. W codziennym menu warto uwzględniać naturalne, nieprzetworzone produkty, zielone warzywa, pełnoziarniste pieczywo, a także lekkostrawne mięso. Doskonałym wyborem jest Kurczak Zagrodowy. Kobiety w ciąży cenią go za wysoką jakość mięsa, która wynika z wyjątkowych warunków chowu kurczaków.

Magdalena Zaniewicz

Dieta matki ma bezpośredni wpływ na zdrowie dziecka, dlatego powinna być zbilansowana, różnorodna i bogata w wartości odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju. Podczas ciąży, a także w trakcie karmienia zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne oraz potrzeba składników odżywczych - witamin, białka, węglowodanów i składników mineralnych. Kiedyś powszechnie sądzono, że w ciąży należy „jeść za dwoje”. Dzisiaj wiemy, że podstawowa zasada diety w ciąży powinna mówić przede wszystkim o jakości produktów, a nie ilości. W menu powinny znaleźć się produkty lekkostrawne takie jak: pieczony, lub gotowany drób, warzywa, owoce, makaron, ryż, nabiał, grillowane lub pieczone ryby itd. Pikantne, mocno przyprawione jedzenie, rośliny strączkowe, słodycze czy kolorowe napoje gazowane są ciężkostrawne i mogą spowodować problemy z trawieniem nie tylko u matki, ale i u niemowlaka.

Jednym z pewnych składników, po które powinny sięgać kobiety w ciąży jak i karmiące mamy jest mięso z kurczaka, będące wartościowym źródłem białka budującego mięśnie. Białko zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego jest bardzo wartościowe. Włączając do diety mięso drobiowe, kobieta ciężarna może być pewna, że dostarcza pełnowartościowego białka, bogatego w zestaw wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Jedzenie to wielka przyjemność i bardzo często przyszłe mamy sięgają w czasie ciąży po liczne smakołyki, licząc przy tym na brak konsekwencji. Niestety, nadmiar spożywanych kalorii czy wysoko przetworzone jedzenie mogą spowodować nieprawidłowy przyrost masy ciała, a także zwolnienie metabolizmu – również u naszego maleństwa! – mówi Magdalena Zaniewicz, psycholog i autorka bloga Mojedwoje.pl - Dbajmy o siebie i wybierajmy wartościowe składniki, najwyższej jakości. Wśród mam temat mięsa zawsze budził wiele kontrowersji ze względu na jego pochodzenie czy brak informacji o tym czym kurczak był karmiony. Dlatego ja wybrałam Kurczaka Zagrodowego, o którym wiem wszystko. Odkryłam go w mojej drugiej ciąży, gdy zaczęłam naprawdę z rozwagą komponować swoją dietę. Jego pewne pochodzenie z podlaskich gospodarstw, brak podawania przez cały okres chowu antybiotyków czy wyłącznie roślinna karma bez GMO, którą jest karmiony to fakty, które do mnie przemawiają. Zagrodowy to bezpieczny i wartościowy produkt, któremu ufam. Co więcej Kurczak Zagrodowy jest delikatny w smaku, a mięso mniej tłuste, więc czuję różnicę gdy zjem innego kurczaka.

Mięso z kurczaka warto włączyć do codziennej diety ze względu na liczne składniki odżywcze, pamiętając przy tym o wyborze mięsa wysokiej jakości. Kurczak Zagrodowy polecany jest kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom ze względu na liczne walory odżywcze, które wynikają z wyjątkowej metody chowu. Kurczaki Zagrodowe mają zapewnione komfortowe warunki do życia. Chowane są wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach, na Podlasiu. Mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, po której mogą swobodnie spacerować. Cały czas są w ruchu, przez co są mniej otłuszczone niż standardowe kurczaki. Poza tym Kurczaki Zagrodowe żywione są wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO, w skład której wchodzą zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy, niezbędne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nigdy nie podawane mu są antybiotyki. Mięso z kurczaka w codziennej diecie, to nie tylko zdrowy, dobry nawyk, ale też przyjemność z jedzenia. Kruche mięso drobiowe cenione jest za prostotę przygotowania i delikatny smak.

Kurczak Zagrodowy to doskonały składnik diety, z którego można przygotować wiele kreatywnych przepisów zapewniających urozmaicone i wyśmienite menu. Z Zagrodowym zarówno codzienne obiady jak i propozycje na szczególne okazje, będą pyszne, wartościowe i bezpieczne dla zdrowia mamy i dziecka.

W ciąży z wiadomych względów nie mogłam jeść absolutnie wszystkiego, na co miałam ochotę, ale z Zagrodowym odkryłam nowe, ciekawsze oblicze mojej kuchni. Potrawy z Kurczaka Zagrodowego na stałe wpisały się w rodzinny jadłospis. Dziś z przyjemnością przygotowuję różnorodne dania i przekąski, dzięki czemu moja kuchnia jest nie tylko zdrowa, lecz także pyszna i inspirująca. Jednym z moich ulubionych, sprawdzonych przepisów są wyśmienite roladki z Kurczaka Zagrodowego z suszonymi pomidorami i fetą, gotowane na parze oraz sałatka z kurczakiem, ryżem i brzoskwinią. To doskonałe propozycje dla wszystkich mam, które podczas zbliżającego się Sylwestra liczą na smaczne i efektowne danie – mówi autorka bloga Mojedwoje.pl.

Sylwestrowe menu czyli roladki z Kurczaka Zagrodowego z suszonymi pomidorami i fetą gotowane na parze oraz sałatka z Kurczakiem Zagrodowym, ryżem i brzoskwiniami

 

Składniki roladek:

  • Filet Kurczaka Zagrodowego
  • Poł opakowania sera feta
  • Garść suszonych pomidorów
  • Garść świeżej bazylii
  • Świeża bazylia
  • Suszona bazylia
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania roladek:

Filet przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i dość sporą ilością suszonej bazylii. Na każdej piersi kładziemy po kilka listków świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę fetę i posiekane suszone pomidory. Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny. Roladki są wspaniałym pomysłem jako przekąska na zimno, ale także jako jak pomysł na obiad jako danie główne np. z ryżem lub ziemniakami.

Składniki sałatki:

  • Filet Kurczaka Zagrodowego
  • 2 woreczki ryżu
  • Brzoskwinie w syropie (puszka)
  • Łyżka masła klarowanego
  • 2 duże łyżki majonezu
  • Bazylia i oregano

Sposób przygotowania sałatki:

2 woreczki ryżu wsypujemy do garnka z wrzącą wodą do zagotowania. W tym czasie kroimy brzoskwinie z puszki (1 puszka, choć ja dla smaku lubię skroić nawet 1,5). Filet Kurczaka Zagrodowego kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem bazylii i oregano. Po chwili dodajemy sok z brzoskwini i tak gotujemy. Ryż dla smaku mieszam z majonezem, dodaję brzoskwinie i kurczaka. Sałatka wspaniale smakuje świeżo po przygotowaniu a nawet na następny dzień np. na śniadanie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Otyłość

    Coraz większa liczba osób zmaga się z nieprawidłową masą ciała. Jak pokazują badania ponad 1/3 Polaków boryka się z nadwagą, a 17% choruje na otyłość *1. Powszechnie uważa się, że w większości przypadków problem można wyeliminować za pomocą zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Tymczasem, podstawowym źródłem problemu jest zakłócenie równowagi energetycznej w organizmie chorego oraz regulacji w spożywaniu pokarmów. Powyższe czynniki nie wynikają z zaniedbań ze strony pacjentów, ale stanowią objawy choroby.

    Więcej…  
  • Odpowiednio dobrany sprzęt rehabilitacyjny

    Każdy przypadek niepełnosprawności jest inny, dlatego rynek obfituje w różnorodne przyrządy i urządzenia rehabilitacyjne, posiadające niezliczoną ilość funkcji. Podczas wybierania sprzętu, który ma nam pomóc w osiągnięciu sprawności lub ułatwić codzienne funkcjonowanie należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

    Pierwszym i kluczowym czynnikiem, determinującym wybór sprzętu rehabilitacyjnego jest jego przyszły użytkownik.

    Więcej…  
  • Jak wybielić zęby

    Przebarwienia na zębach przybierają na sile wraz z wiekiem, ale również na skutek naszych złych nawyków. Podpowiadamy, co robić, aby zachować biały uśmiech na dłużej.

    Nie wszystko wybielisz

    Nasz kolor zębów zależy nie tylko od nawyków, ale również genów. To jaki kolor będzie miała zębina odpowiedzialna za odcień zęba, to kwestia genetyki. Wtedy sprawdzą się tylko profesjonalne metody stosowane u dentysty. Co ważne, wybieleniu nie podlegają licówki, wypełnienia, korony oraz mosty. Weź to pod uwagę, że wszystkie te obszary mogą się wyróżniać spośród reszty wybielonych zębów.

    Więcej…  
  • Kurza ślepota nazywana ślepotą zmierzchową

    Ślepota zmierzchowa, potocznie określana „kurzą ślepotą”, objawia się słabszym widzeniem po zmroku. Schorzenie może być niezmiernie uciążliwe w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, np. podczas prowadzenia samochodu, a jego skutki – niebezpieczne nie tylko dla nas samych. Jak radzić sobie z tą przypadłością – tłumaczy dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Dlaczego „kurza”?

    Potoczna nazwa schorzenia nawiązuje do kury, która właśnie po zmroku przestaje widzieć.

    Więcej…  
  • Nazwy mogą uratować Ci życie

    • CRP, CA 19-9 czy GGTP to skróty, których niestety nie znamy, a mogą uratować życie.
    • Warto o nich pamiętać w trakcie wykonywania badań profilaktycznych.
    • Wczesne wykrycie problemu ma kluczowe znaczenie w powrocie do zdrowia.

    Mnogość terminów medycznych i specjalistycznych, z którymi spotykamy się u lekarza, może przyprawić o zawrót głowy. Zwłaszcza jeżeli z niektórymi z nich stykamy się po raz pierwszy.

    Więcej…  
  • Glinka marokańska - bogactwo minerałów dla skóry

    Glinka Rhassoul z Maroko zawiera wiele minerałów, dlatego stosowana jest na twarz i ciało, jako maseczka i peeling oczyszczająco-odżywczy. Działa przeciwstarzeniowo i spłyca zmarszczki. Zalecana jest do cery trądzikowej, wrażliwej i naczynkowej. Dodatkowo może spełniać funkcję naturalnego szamponu do włosów.

    Glinka marokańska w kosmetyce.

    We wschodniej części Maroka, na skraju średniego Atlasu, występują złoża glinki, która od starożytności stosowana jest, przez mieszkańców Afryki Północnej i niektórych regionów Bliskiego Wschodu.

    Więcej…  
  • Słabe zęby w genach

    Jeśli znów lądujesz na fotelu dentystycznym z bolącym zębem i myślisz, że kiepski stan uzębienia odziedziczyłeś po rodzicach, to pora spojrzeć prawdzie w oczy. Badania udowadniają, że to nie kod genetyczny, ale przede wszystkim nasze nawyki pogrążają nasze zęby.

    Zamiast rodziców, wiń nawyki

    Człowiek rodzi się z 23 parami chromosomów, w których zapisana jest informacja genetyczna. W zależności od dominacji genu w tej układance, u dziecka może rozwinąć się szczególna cecha lub choroba. Ile razy słyszeliśmy teorie, że kiepskie uzębienie dziedziczy się w genach?

    Więcej…  

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie