Przepis na placuszki twarożkowe z konfiturą

Placuszki twarozkowe z konfitura

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica - 150g

jajko – 1szt.

cukier – ½ łyżki

cynamon - ½ łyżeczki

mąka pszenna – 3 łyżki

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.

Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.

Smacznego!