Słodkie życie seniora, czyli co zamiast cukru?

 logoChoć o zdrowie powinniśmy dbać całe życie to zdecydowanie większą wagę przywiązujemy do niego już w podeszłym wieku. Uważamy na to, co i

kiedy jemy i jakie wartości odżywcze mają poszczególne produkty. Jednym z pierwszych kroków ku zmianie sposobu odżywiania jest wyeliminowanie cukru z diety. Nie trzeba jednak zupełnie rezygnować ze słodzenia – w końcu w każdemu się czasem należy.

Miażdżyca, wysoki cholesterol, kłopoty z sercem, a przede wszystkim cukrzyca to najczęstsze dolegliwości, które dotykają seniorów. W dużej mierze ich przyczyną jest nadmiar cukru w diecie, szczególnie tego białego, który nie zawiera nic oprócz kalorii. Lepiej więc postawić na produkty, które również dostarczą zastrzyku energii, a przy okazji wzbogacą dietę o cenne wartości odżywcze.

Najłatwiej postawić na owoce, szczególnie w suszonej postaci. To prosta i podręczna przekąska, na dodatek w pełni naturalna. Słodzić warto również miodem, bo to nie tylko przyjemny smak, ale i skuteczne lekarstwo na nadciśnienie, przeziębienie i wirusy. Coraz częściej stosowany jest również ksylitol, czyli cukier brzozowy oraz stewia, która wykorzystywana jest do produkcji naturalnych słodzików.

Unikać należy jednak sztucznych słodzików oraz brązowego cukru, który choć bogaty w żelazo i magnez ma znacznie wyższy indeks glikemiczny niż tradycyjny cukier. Co ciekawe melasa, stanowiąca produkt uboczny wytwarzania cukru, to również zdrowy substytut, który wyjdzie na zdrowie.