Inspirujący Dzień Babci i Dziadka

 

Naszym Babciom i Dziadkom na pewno jest bardzo miło, gdy każdego roku dostają kwiaty, słodycze i zdjęcia wnucząt. Może tym razem warto zaskoczyć ukochanych Seniorów i spędzić z nimi czas w atrakcyjny dla nich sposób?

Czytaj więcej...

Lepsze czasy dla seniora?

Polskie społeczeństwo starzeje się coraz szybciej. Według prognoz socjologów do 2050 roku liczba emerytów zwiększy się prawie dwukrotnie. Niektóre branże już teraz przygotowują się do nowych realiów, obierając kurs na potrzeby seniora.

Czytaj więcej...

Zadbaj o dobrą formę Babci i Dziadka

Dzień Babci (21.01) i Dzień Dziadka (22.01) to wyjątkowe święta, obchodzone na całym świecie. W Bułgarii Dzień Babci (bułg. Babin Den) przypada na 20 stycznia, w Wielkiej Brytanii święto (ang. Grandmother Achievement Day) czci się 11 lutego. Francuzi Dzień Babci (fr. Fete des Grand-meres) obchodzą w pierwszą niedzielę marca, Meksykanie w czerwcu, a Brazylijczycy 26 lipca. Także włoskie Babcie mają swoje święto - 2 października. W Japonii zamiast Dnia Babci i Dziadka obchodzi się we wrześniu Dzień Szacunku dla Wieku (jap. Keiro no Hi). W USA natomiast jesienią świętuje się Narodowy Dzień Dziadków.

Czytaj więcej...

Fundacja FERSO zaprasza osoby w wieku 50+ do udziału w Wolontariacie Seniorów

 - trzytygodniowym programie wolontariackim w Bułgarii.

Program finansowany z budżetu Unii Europejskiej.

Nazwa projektu: Senior Environmentalists w ramach programu Grundtvig - Wolontariat Seniorów

Partnerzy: Fundacja FERSO z Łodzi, Polska (koordynator projektu, www.ferso.org) oraz organizacja Ecomission 21st Century z Lovech, Bułgaria.

Główna idea:

Celem Wolontariatu Seniorów jest integracja obywateli Unii Europejskiej i włączenie nieaktywnych zawodowo seniorów w działania społeczne. Wolontariusze - seniorzy wezmą udział w akcjach edukacyjnych, działaniach promujących aktywną postawę obywatelską oraz włączą się w pracę międzynarodową w zakresie edukacji ekologicznej i dialogu międzypokoleniowego.

Czytaj więcej...

Dojrzałe kino Pod Baranami

19 stycznia 2011

Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałą widownię na kolejne spotkanie w ramach cyklu seansów DOJRZAŁE KINO. W środę, 19 stycznia, o godz. 11.00 zaprezentujemy historię płomiennego uczucia łączącego dwie wielkie indywidualności – projektantkę mody Coco Chanel i kompozytora Igora Strawińskiego.

Czytaj więcej...

FILMY Z SIECI W ILUZJONIE

13-26 stycznia 2011 r.

W dniach 13-26 stycznia 2011 kino Iluzjon zaprasza na przegląd nowości filmowych pod, nieco tajemniczo brzmiącym, tytułem: FILMY Z SIECI.

Od blisko dwóch lat kino Iluzjon należy do struktury Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych, której działalność ma na celu upowszechnianie kultury filmowej w szczególności poprzez rozpowszechnianie w kinach Sieci filmów o wysokich walorach artystycznych.

Czytaj więcej...

Smakołyki na karnawałowe przyjęcie

Karnawał to nie tylko czas hucznych zabaw na wielkich salach balowych, ale także dobra okazja do tego, by samemu zorganizować przyjęcie. Tym bardziej, że „domówka" wcale nie musi wymagać od nas mozolnych przygotowań.

Śledź jest rybą, która idealnie sprawdza się na domowych przyjęciach. Niezależnie od tego, czy jest to babski wieczór, męskie spotkanie, zabawa w gronie przyjaciół czy też rodzinna impreza – śledź zawsze doskonale wpasowuje się w menu każdego spotkania. Nawet jeśli nie jesteśmy wytrawnymi kucharzami, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie z jego pomocą oryginalnych przekąsek, którymi zaskoczymy nawet największych smakoszy. Tym bardziej, że rynek oferuje nam wiele półproduktów, z których szybko oraz bez większych trudności przyrządzimy zarówno tak popularne w okresie karnawałowych przyjęć sałatki, jak i inne przystawki.

Dwa autorskie przepisy na smaczne, oryginalne i proste do przygotowania dania karnawałowe – Pomidorowe matjasy oraz Filety a'la matjas z zielem angielskim poleca firma SEKO S.A.

Pomidorowe matjasy

Pomidorowe matjasy

Składniki:

  • - 5 Filetów solonych a'la matjas SEKO S.A.
  • - 250ml wody
  • - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżka cukru
  • - 3 łyżki octu 10%
  • - 3 łyżki oleju
  • - 3 średnie cebule
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 ziela angielskie
  • - łyżka rodzynek
  • - pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety śledziowe namoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność.

Do wody dodać, cukier, ocet, olej, pokrojoną w średnią kostkę cebulę, rodzynki i przyprawy. Całość poddusić przez około 10 min.

Do podgotowanych składników dodać koncentrat pomidorowy i całość jeszcze raz zagotować. Powstałym ciepłym sosem obłożyć śledzie i wystudzić.

Filety śledziowe a'la matjas z zielem angielskim

Filety sledziowe z zielem angielskim

Składniki:

  • - 4 Filety śledziowe a'la matjas SEKO S.A.
  • - 3 średnie cebule
  • - 8 ziaren ziela angielskiego
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • - 3 łyżki oleju
  • - ½ cytryny
  • - 2-3 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

Filety śledziowe a'la matjas lekko wymoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność.

Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, dodać ocet, cukier i zmielone lub drobno pokrojone ziarna ziela angielskiego. Cebulkę z przyprawami dobrze wymieszać i wygnieść dłonią.

Wymoczone i odsączone płaty śledziowe wyłożyć na półmisek, obłożyć cebulą i polać olejem.

Udekorować cząstkami cytryny i gałązkami natki.

Smacznego!

55-lecie Piwnicy pod Baranami na scenie Apollo!

23 stycznia w kinie Apollo wystąpi legendarny krakowski kabaret – Piwnica pod Baranami. Będzie to wyjątkowy występ, ponieważ grupa obchodzi w tym roku 55 urodziny. Przez ten czas kabaret wypracował sobie markę jako najdziwniejszy i zarazem najwspanialszy zespół.

Czytaj więcej...