Jego nazwa brzmi dość egzotycznie i nic dziwnego, w końcu hummus pochodzi z krajów arabskich. Ale nie trzeba aż tak daleko jechać w jego poszukiwaniu, bowiem w Polsce to po prostu ciecierzyca. Skąd się wzięła popularność tej nietypowej pasty?
Hummus wywodzi się z Libanu, gdzie stanowi podstawę tamtejszej kuchni. Gęsta pasta wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej i spożywana przede wszystkim z przekąskami np. z pitą. Na wschodzie znana jest od tysięcy lat, a reszta świata poznała ją dzięki weganom i wegetarianom. Swoją popularność humus zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi, ale sytej postaci, która dzięki wielu właściwościom odżywczym może konkurować z mięsem. Hummus robi się z ugotowanej i roztartej ciecierzycy z dodatkiem czosnku, pasty sezamowej oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.
Zawiera bardzo dużo białka roślinnego i żelaza, nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego i błonnika, a to oznacza, że jest mało kaloryczny, dobrze oddziałuje na trawienie i oczyszczanie organizmu oraz poziom cholesterolu we krwi.
Marta