Sezon grillowy w pełni! Obok tradycyjnej karkówki i kiełbasek, warto trochę poeksperymentować i zapełnić ruszt (także ten w kuchni) oryginalnymi
potrawami. Zapraszamy do zapoznania się z dwoma przepisami na pyszne dania – grillowanego fileta z ziemniakami oraz wspaniałe szaszłyki z krewetkami!
Z rusztu i z patelni – przepisy kulinarne na wyjątkowe potrawy
Grillowany filet z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym
Składniki:
- filet z kurczaka - 4 szt. po ok. 120g
- pieczarki świeże - 10 średnich szt.
- cebula - 1 średnia szt.
- sól, pieprz do smaku
- świeży rozmaryn
- ziemniaki - 4 średnie szt.
- olej – 2 łyżki
- sos koperkowy „Tarsmak”
Wykonanie:
Filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oleju i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni. Pod koniec grillowania dodać pieczarki i cebulę pokrojoną w półplasterki i małą gałązkę świeżego rozmarynu. Całość chwilkę przesmażyć, wymieszać, a następnie przykryć i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym „Tarsmak”.
Ziemniaki pieczone: dokładnie umyte posmarować olejem i do piekarnika na ok. 1 godzinę – temp. 200st.C
Smacznego!
Szaszłyki z krewetek i warzyw z sosem czosnkowym
Składniki:
- krewetki surowe „Black Tiger” - 16szt.
- papryka czerwona – 1szt.
- papryka zielona - 1szt.
- młoda cukinia - 1szt.
- olej - 4 łyżki
- papryka słodka - ½ łyżeczki
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - ½ łyżeczki
- sól do smaku
- sos czosnkowy „Tarsmak”
Wykonanie:
Krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie. Podawać z sosem czosnkowym „Tarsmak”.
Smacznego!