Wszyscy narzekamy na jakość żywności, jaka obecnie serwowana jest nam w sklepach. Wysoko przetworzona, naszpikowana nieznanymi nam substancjami chemicznymi żywność szkodzi naszemu zdrowiu, a jej smak pozostawia wiele do życzenia. Stąd pasjonaci w całym kraju wracają do korzeni i w domowych warunkach, na własne potrzeby produkują żywność tak, jak robili to nasi dziadkowie.
XX wiek to wiek postępu, którego efektem było między innymi produkowanie żywności na skalę masową. Zachwyciliśmy się nowymi możliwościami przetwarzania żywności, konserwowania, ale także polepszania jej smaku i wyglądu. Radość zmieniła się jednak w niechęć, gdy okazało się, że jedzenie ma ścisły związek ze zdrowiem. Owszem, wiedzieliśmy o tym, ale nie przypuszczaliśmy, że żywność, którą produkujemy będzie nas w konsekwencji zabijać. Pestycydy na polach, żywność modyfikowana genetycznie, polepszana smakowo wszystko to okazuje się mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie. Poza tym smak! W tym przetworzonym świecie żywieniowym szynka smakuje tak samo jak baleron, a rzodkiewka zgubiła swą ostrość. Ciasta są słodkie i tyle, brak w nich naturalności, za to jest dużo tłuszczu i syropu glukozowo - fruktozowego. To dlatego coraz częściej i chętniej bierzemy sprawy w swoje ręce i sami produkujemy na własne potrzeby to, co chcemy jeść. To historyczna ironia losu, że w czasach, gdy żywność (w Europie) jest na wyciągnięcie ręki, wolimy sami ją wyrabiać.
Mięso i wędliny
Choć producenci wędlin zauważyli trend i starają się mieć w swojej ofercie dużo droższe, ale tradycyjnie produkowane wędliny, to ich cena sprawia, że często z nich rezygnujemy. Poza tym zdaje się, że już nie do końca mamy zaufanie do producentów i nie dowierzamy, że to, co jemy jest naprawdę przygotowane w tradycyjny sposób. Co zatem robimy? Najprostszym sposobem na własne wędliny jest pieczenie. Wystarczy kawałek mięsa (często prosto ze świniobicia od gospodarza), marynata i odpowiedni czas pieczenia. Takie mięso jest zdrowe, smaczne i mamy co do niego pewność, że zawiera wyłącznie mięso.
Można spróbować też gotowania mięsa. Do tego celu warto użyć tak zwanego „szynkowara”, który ułatwi proces przygotowania wędlin.
Najbardziej wymagającym procesem jest wędzenie, gdyż trzeba przygotować wędzarnię. Wbrew pozorom nie jest to bardzo skomplikowane, wystarczy beczka i odpowiednio przygotowane miejsce. Sam proces wędzenia nie jest wymagający, można w tym czasie miło spędzić czas na świeżym powietrzu doglądając wędlin.
Pieczywo
Powrót do wypiekania chleba jest także coraz popularniejszy. Wiele osób chcąc sobie ułatwić pracę kupuje specjalne wypiekacze do chleba. Nie jest to jednak konieczne, aby w domowych pieleszach upiec dobry chleb. Wystarczy mieć dobry przepisy i działać metodą prób i błędów. Warto zacząć, jak zwykle, od najprostszych przepisów na mące pszennej, a później eksperymentować z innymi mąkami i dodatkami. Dzięki samodzielnemu pieczeniu chleba unikamy wzmacniaczy i polepszaczy. Domowy chleb jest dłużej świeży i znacznie smaczniejszy.
Jaja i sery
Wielką niesławą cieszą się jajka dostępne w marketach. Pochodzą one z hodowli klatkowych, a ich smak i skład pozostawia wiele do życzenia. I choć staramy się szukać na sklepowych półkach jaj ekologicznych, to ich cena jest znacznie wyższa, a jakość…no cóż znowu ten brak zaufania. Zawsze można spróbować znaleźć na wsi gospodarza, który ma swoje kury, biegające po podwórku, a których jajka nie budzą żadnych wątpliwości. Czasem są mniejsze, no cóż natura.
Serowarstwo jest najmniej popularnym rzemiosłem w Polsce. Być może dopiero się rozwinie. Do produkcji własnego sera, potrzeba nieco więcej komponentów i pewnych inwestycji (forma, prasa itp.), ponadto trzeba znaleźć dostawcę świeżego mleka. Niebagatelną rolę w produkcji sera gra czas. Ser nie znosi pośpiechu zarówno w produkcji, jak i leżakowaniu. Jednak smak, jaki uzyskujemy jest nagrodą za poniesione trudy.
Napoje
Oczywiście Polacy najchętniej na własne potrzeby produkują napoje alkoholowe. Jeszcze w czasach PRL, chętnie pędziliśmy bimber, dziś najbardziej popularna jest produkcja wina i nalewek. Z owoców wyhodowanych najczęściej we własnych ogrodach powstają smaczne napoje, które są bardzo cenione.
Nowym trunkiem, który zyskuje coraz większą liczbę zwolenników jest piwo. To wytwarzane w sposób rzemieślniczy smakiem deklasuje koncernowe piwa sprzedawane w sklepach. I choć do warzenia piwa w warunkach domowych potrzeba nieco więcej sprzętu i wiedzy, to efekt finalny jest zaskakujący.
O zaletach produktów wytwarzanych w sposób rzemieślniczy można pisać bez końca. Są zdrowe, smaczne, całkowicie bezpieczne, a własnoręczne ich przygotowanie napawa dumą.
Główną przeszkodą w ich produkcji jest czas – wszyscy mamy go zbyt mało. Na szczęście coraz więcej osób przekształca swoją pasję rzemieślniczą i z warunków domowych trafia na rynek. Mamy zatem maleńkie winiarnie, wędzarnie czy browary, w których żywność produkuje się zgodnie z tradycyjnymi recepturami, a smak tych produktów nie pozostawia wątpliwości, co do ich jakości.
seniorzy.PL