Bezglutenowa przekąska

Brotaufstrich Curry Mango cut

Chrupiące przekąski z aromatyczną pastą mango – curry i kolendrą. Bezglutenowa przekąska dla smakoszy zdrowej kuchni

Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni.

Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do lekkiego pieczywa chrupkiego, ale także krakersów lub zwykłego pieczywa. Śmiało można zajadać ją z pokrojonymi w paski warzywami lub paluszkami chlebowymi, a nawet użyć jako farszu np. do jajek.

1 dojrzałe mango

200g sera śmietankowego

5 łodyg świeżej kolendry

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

1 łyżka curry w proszku

Sól

Pieprz

Słodka papryka

Opakowanie bezglutenowego pieczywa chrupkiego 3 Pauly

Przygotowanie:

Obrane ze skórki mango pokroić na kawałki i rozgnieść na puree. Kolendrę posiekać, odłożyć odrobine do przystrojenia gotowych kromek. Resztę kolendry wraz z przyprawami dodać do rozdrobnionego mango. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Gotową pastą posmarować chrupiące kromeczki i przystroić kolendrą. Gotowe! Smacznego!


Wskazówka: Kolendra ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Można ją zastąpić świeżą pietruszką lub pominąć w przepisie.