Ciepłe dni bardzo szybko mijają. Jeszcze niedawno wypoczywaliśmy nad morzem, a już w kalendarzu pojawiła się jesień. Jeśli więc chcemy przywołać wspomnienia letnich chwil, to warto przygotować owocowe herbaty według przepisów ekspertów marki Akbar.
Pyszne i soczyste owoce to najlepsze wspomnienie wakacji. Jeśli nie posiadamy swoich zasobów zamrożonych na zimowy czas, to warto skorzystać z tych kupnych. Z pewnością za ich sprawą, nasz napój przeniesie nas ponownie w ciepłe, letnie promienie słoneczne.
Poziomkowo-malinowa herbata
Słodkie maliny to nie tylko pyszne owoce, ale również cenne źródło witamin i minerałów polecane przez wielu diabetyków i dietetyków. Mają niski indeks glikemiczny, a przy chłodniejszej pogodzie napary z dodatkiem soku malinowego doskonale nas rozgrzeją.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Suszone maliny
- Świeże (lub mrożone) maliny i poziomki
- Miód
Przygotowanie:
Herbatę z dodatkiem suszonych malin parzymy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy świeże owoce i miód. Dokładnie mieszamy.
Jagodowo-jeżynowa herbata
Lipiec jest miesiącem jagód, niestety, tak szybko jak się pojawiają, tak szybko znikają. Jeśli nie zdążyliśmy skorzystać ze świeżych owoców warto zaopatrzyć się w te mrożone i przygotować pyszną herbatę na ich bazie.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Mrożone jagody i jeżyny
- Miód lipowy
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy owoce i miód. Dokładnie mieszamy.
Cytrynowa herbata
Duża ilość cytryny nie tylko będzie smacznym dodatkiem do herbaty, ale również niezwykle zdrowym. Mimo tego, że nie są to owoce o największej dawce witaminy C, to nadal mają jej wystarczającą ilość, aby poprawić naszą odporność i ustrzec przed pierwszymi, jesiennymi infekcjami.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- 1 duża cytryna
- Miód lipowy
- Mały kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy starty na tarce korzeń imbiru i pokrojoną cytrynę. Dosładzamy miodem do smaku.
Smacznego!