Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jakich potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole?
Oczywiście żurku, białej kiełbasy i jajek podawanych na różne sposoby. Czy istnieją przepisy, które z powodzeniem przygotuje każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych? Tak, mamy ich nawet kilka!
Wielkanoc to wesołe, a jednocześnie najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Wszystkim kojarzy się z kolorowym koszyczkiem, malowaniem jajek i barankami. Jest to również świetna okazja do zaskoczenia swoich gości zarówno dekoracją stołu, jak i potrawami przygotowanymi w oryginalny sposób. Szukasz ciekawego przepisu na pyszną białą kiełbasę lub wielkanocny żurek? A może zastanawiasz się jaki farsz najlepiej nada się do gotowanych jajek? Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
- Biała kiełbasa w cieście z konfiturą z cebuli i sosem chrzanowym (czas przygotowania: 50 min)
Składniki główne:
- 8 białych kiełbasek (np. JBB Bałdyga)
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 3 cebule
- Majeranek
- 1 jajko
- Masło do podsmażenia
- Sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
Składniki na sos:
- 150 ml śmietanki słodkiej
- 3 łyżki chrzanu
- Sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórkę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Następnie zawijamy ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu zarumienienia (przez około 25 minut). W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnku, na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.
- Jajka faszerowane z indykiem i pieczarkami (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
- 50 g fileta wędzonego z indyka (np. JBB Bałdyga)
- 8 jajek
- 10 pieczarek
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- Kilka łyżek majonezu
- Sól i pieprz
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrajamy je na pół i delikatnie wyjmujemy żółtko. Dymki wraz ze szczypiorkiem siekamy, a pieczarki i filet z indyka kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę, szklimy dymkę wraz ze szczypiorkiem, dodajemy pieczarki, indyka i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie studzimy. Żółtka rozcieramy widelcem, łączymy z podsmażonym farszem i dodajemy kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Połówki jajek obficie napełniamy farszem.
- Żurek z białą kiełbasą (czas przygotowania: 50 min)
Składniki:
- 3-4 kawałki białej kiełbasy (np. JBB Bałdyga)
- 300 g wędzonego boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
- ½ l zakwasu na żur
- ½ szklanki śmietany słodkiej
- 5 ząbków czosnku
- 5 jajek
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- Majeranek
- Świeży koperek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie studzimy mięso i kroimy w dowolne kawałki. Śmietanę mieszamy z mięsem, a do wywaru dodajemy zakwas. Na koniec doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Serwujemy z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem oraz świeżym koperkiem.
Życzymy wesołych, rodzinnych i pysznych Świąt!