Przygotować 12 różnych dań, to wyzwanie godne najlepszej gospodyni. Pamiętajmy jednak, że liczenie do nobliwej dwunastki pieczywa lub przypraw stanowi wygodne kłamstewko!
Wigilia jest świętem niezwykle silnie osadzonym w tradycji. Staramy się, aby ich przygotowanie było zgodne z wyniesioną z domu tradycją. Jedną z najbardziej kultywowanych jest właśnie przygotowanie dwunastu dań, które obowiązkowo każdy domownik musi w czasie wigilijnej kolacji spróbować.
Na czele dwunastu potraw znajduje się oczywiście karp. Podawany jest pod różnymi postaciami, jedno jest pewne - nie może go zabraknąć. Kolejną popularną potrawą jest świąteczny barszcz z uszkami. Bardzo popularna jest także zupa grzybowa lub krem z borowików. W niektórych rejonach przyrządzane są pyszne kotlety z grzybów leśnych.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć także kutii, klusek z makiem, wigilijnych pierożków i aromatycznego kompotu z suszonych owoców. W wielu domach podawany jest także wigilijny bigos, który zazwyczaj przybiera formę dania postnego z suszonymi grzybami. Często jednak przygotowujemy tradycyjny, staropolski bigos na mięsie.
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy do świątecznego menu nie dołączyli śledzi. Tutaj dozwolone są wszelkie rodzaje: po kaszubsku, w oleju, w pierzynce. Bardzo popularne są także świąteczne pierniki oraz paszteciki z kapustą i grzybami.
Każdy z nas z pewnością ma swoje sprawdzone menu na wigilię. Z pewnością nie zabraknie w nim ryby, grzybów, maku, migdałów i aromatycznych przypraw.