Po sezonie zimowym, ubogim w warzywa i owoce, seniorzy powinni uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Które mikroelementy są szczególnie ważne dla dojrzałych osób?
Krótkie i pochmurne zimowe dnie uniemożliwiają przebywanie na słońcu, a tym samym zubożają organizm o witaminę D. Możemy ją uzupełniać nie tylko odpowiednim zestawem suplementów, lecz także spożywając ryby, zwłaszcza śledzie i makrelę.
Bardzo ważne jest spożywanie produktów bogatych w potas, magnes i żelazo. Pierwiastki te nie tylko chronią przed nowotworami i miażdżycą, lecz także opóźniają procesy starzenia. Doskonałym źródłem tych witamin są warzywa. Por zawiera magnez, pomidor - potas, zaś szpinak - żelazo. Magnez warto uzupełniać także w postaci farmakologicznej, najlepiej wybierać preparat połączony z witaminą B6, która ułatwia wchłanianie.
Nie należy zapominać także o spożywaniu produktów bogatych w wapń, który wzmacnia kości i zęby. Seniorzy szczególnie uważnie powinni komponować menu, dbając o jak najwyższą ilość wapnia w codziennej diecie. Pierwiastek ten wspiera układ kostny, który z wiekiem staje się coraz bardziej kruchy.