Żelazną zasadą osób dbających o linię jest to, by nie jeść przed pójściem spać. A tym czasem amerykańscy naukowcy dowiedli, że nie pora posiłku jest ważna, a to co mamy na talerzu! Podejście do diety się zmieniło: patrzmy na to CO jemy, a nie KIEDY...
To, że żywimy się nieodpowiednio to fakt! Główne składowe problemu to złe nawyki wyniesione z rodzinnego domu, życie w pośpiechu, w którym nie ma miejsca na przemyślane zakupy oraz przygotowywanie posiłków oraz słabość do wszelkiego rodzaju przekąsek, zarówno tych słodkich, jak i słonych - mówi Aida Stoch dietetyk z Centrum Medycyny Estetycznej Scanmed Multimedis w Krakowie.
Jemy dużo za dużo!
W latach '60. ubiegłego wieku dzienna liczba kalorii dla jednego człowieka wynosiła 2300, natomiast w 1998 roku wartość ta wzrosła do 2800 kcal na dobę. Prognozuje się, że w roku 2015 przekroczy próg 3000 kcal. Komentuje dietetyk Aida Stoch: dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla kobiet wynosi niezmiennie 2000 kcal, a dla mężczyzn 2500 kcal. Zmiany w nawykach żywieniowych widać bardzo jasno na przykładzie konsumpcji cukru - na początku XX wieku roczne spożycie cukru wynosiło 5 kg na jednego człowieka, obecne wynosi nawet 60 kg.
Jedz mniej, ale częściej
Piramida żywieniowa to model żywienia, który powinniśmy stosować przez całe życie. W sposób prosty pokazuje, które produkty należy jeść codziennie, jakie kilka razy w tygodniu, a jakie kilka razy w miesiącu. W jadłospisie powinny głównie znajdować się produkty pochodzenia roślinnego - 80%, oraz nieliczne produkty pochodzenia zwierzęcego. Wierzchołek piramidy stanowią słodycze, które powinno się jadać tylko kilka razy w miesiącu! Podstawowa zasada prawidłowego odżywiania brzmi: jedz mniej, ale częściej i sięgaj po produkty z różnych poziomów piramidy, aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników, które są niezbędne do wytworzenia energii. Oczywiście oprócz diety ważna jest również aktywność fizyczna. Ruch poprawia nie tylko nasze ciało, ale świetnie działa też na samopoczucie. Myślę, że nie jest to dieta, a po prostu sposób na życie!
Dieta śródziemnomorska
To najodpowiedniejszy sposób odżywiania się, który można stosować przez całe życie. Słowo dieta w tym przypadku określa składniki, które odgrywają pierwszorzędną rolę w menu. To określenie dotyczące sposobu odżywiania się ludzi żyjących w basenie Morza Śródziemnego. Dietetycy z USA sprecyzowali dietę określając jej charakterystyczne elementy, czyli spożywanie ryb szczególnie morskich i mięsa białego, spożywanie zwiększonej ilości owoców i warzyw, szczególnie strączkowych. W diecie tej ważne są także orzechy, produkty zbożowe i picie czerwonego wina w małych ilościach. Podczas przyrządzania posiłków używa się tylko oliwy z oliwek. W śródziemnomorskim menu spożycie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, czyli ciastek oraz produktów pieczonych jest znikome - mówi dietetyk z Scanmed Multimedis.
Badania naukowe potwierdziły, że ludzie stosujący tę dietę dłużej żyją, a w grupie tej częstość występowania chorób układu sercowo-naczyniowego jest znacznie mniejsza. Dieta śródziemnomorska ma ogromny wpływ na profilaktykę chorób serca i terapię nadciśnienia tętniczego. Ponadto menu rodem ze słonecznej Italii korzystnie wpływa na poziom cholesterolu w organizmie, który jest odpowiedzialny za chorobę niedokrwienną serca.