Stosowanie leków przeciwzakrzepowych wymaga ogromnej samodyscypliny. Najpierw cierpliwie czekamy na ustalenie optymalnej dawki. Potem musimy pamiętać o bardzo regularnym przyjmowaniu leków. I wrszcie wystrzegać się czynników, które mogą wpłynąć na skuteczność kuracji.
Nie każdy wie, że działanie leków można zakłócić nieodpowiednią dietą. Należy wystrzegać się wszystkich warzyw zielonych zawierających witaminę K, takich jak: szpinak, groszek, sałata, brukselka, brokuły, kapusta, rzeżucha, natka pietruszki. Wpływ na działanie leków przeciwzakrzepowych mają także grejpfruty, czosnek, cebula, kalafior, boćwina, seler i żurawina. Co ciekawe, nie są wskazane także liczne zioła, mogące negatywnie zmodyfikować skutki działania antykoagulantów: szałwia, anyż, mniszek, kozieradka, arnika, rumianek, dziurawiec i kasztanowiec.
Chorzy, którzy mają przypisaną kurację z antykoagulantów nie powinni przyjmować koenzymu Q10 i preparatów z witaminą E i K. Warto unikać multiwitaminowych preparatów, które często zawierają w składzie niedozwolone mikroelementy.