Pojawienie się czereśni i wiśni to pewny znak, że lato w pełni. Te piękne, soczyste, czerwone owoce mają nie tylko doskonały smak, ale także są bardzo zdrowe. Pierwsze pojawiają się na przełomie czerwca i lipca. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Są bowiem nie tylko dodatkiem do słodkich potraw, również dania mięsne i wytrawne nie mogą się bez nich obyć.
Czereśnie zawierają dużą ilość potasu, która doskonale wpływa na prawidłową pracę nerek oraz serca. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz żelaza i wapnia, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pomagają pozbyć się toksyn, oczyszczają organizm i poprawiają kondycję skóry. Mocno dojrzałe owoce mają dużo antyoksydantów, które opóźniają starzenie i zapobiegają chorobom nowotworowym. Wiśnie natomiast są bardziej kwaśne w smaku, ale także bardzo zdrowe. Dobre są w łagodzeniu stanów zapalnych dróg moczowych, a także doskonale wpływają na serce. Przed spożyciem należy je umyć, ponieważ osiada na nich wiele zanieczyszczeń z powietrza, a także larwy much. Owoce należy umyć pod bieżącą wodą lub moczyć przez kilka minut w misce z wodą. Kto nie powinien spożywać czereśni? Przede wszystkim uważać powinni cukrzycy, ponieważ mają sporo cukru. Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym także muszą uważać. Nie powinno spożywać się ich także przed snem, jak również mieszać z mlekiem, by nie przysporzyć sobie kłopotów z żołądkiem. Natomiast wiśniom przypisuje się właściwości, które pomagają walczyć z bezsennością. Najlepsze działanie ma spożywanie owoców na surowo, jednak osoby wrażliwym żołądkiem mogą trochę złagodzić ich ciężkostrawność, gotując kompoty, dodając je do ciast czy konfitury.
seniorzy.PL