Zimowy sex i seniorzy 50 +

Śledząc meandry demografii, można dostrzec ciekawą właściwość. Okazuje się, że na każdy rocznik przypada fala urodzeń późnym latem i wczesną jesienią. Wniosek jest tylko jeden: zima nastraja nas do miłosnych uniesień.

Czytaj więcej...

Dojrzałe kino Pod Baranami

Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałą widownię na kolejne spotkanie w ramach cyklu seansów DOJRZAŁE KINO. W środę, 22 grudnia, o godz. 11.00 zostanie zaprezentowany film polskiego dokumentalisty Marcina Sautera, NA PÓŁNOC OD KALABRII.

NA PÓŁNOC OD KALABRII to „dokument bajkowy” o wymarzonym miejscu do życia, gdzie czas płynie powoli, ludzie dobrze się znają, akceptują swoje niedoskonałości, spotykają się, żeby porozmawiać i po prostu być razem. Marcinowi Sauterowi i jego ekipie udało się do filmu zaangażować całe miasteczko. Wystarczyło tylko dać mieszkańcom parę lekcji kuchni śródziemnomorskiej i sztuki carpe diem, by polska prowincja zaczęła przypominać malowniczą Kalabrię, a film - włoską komedię.

Czytaj więcej...

Sterole roślinne dobre dla serca

Fitosterole, czyli sterole i stanole roślinne, to związki o budowie chemicznej zbliżonej do cholesterolu. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca ponieważ hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi.

Sterole roślinne, które dostaną się z pokarmem do jelita, wypierają cholesterol z micelli, czyli nośników, za pomocą których cholesterol dostaje się do krwi. Dzięki temu mniej cholesterolu przedostaje się do krwioobiegu.

Czytaj więcej...

Co nastole, co pod stołem? Tradycyjny stół wigilijny

Wigilijny stół powinien być wyjątkowy. Nie chodzi tylko o piękne udekorowanie serwetkami i świątecznymi akcesoriami, bardzo ważne jest zachowanie tradycyjnych elementów.

Uroczysta dekoracja stołu powinna oddawać ducha Świąt Bożego Narodzenia. Symboliczne ozdoby zwiastują pomyślność, szczęście, miłość oraz bogactwo. W czasie Świąt jest on ogniskiem spajającym wszystkich domowników i przybyłych gości. Przy nim zasiadamy, spożywamy tradycyjne potrawy i cieszymy się swoją obecnością.

 

Zgodnie ze zwyczajem stół nakrywamy białym obrusem, coraz częściej jednak wykorzystujemy dodatkowe nakładki ze świątecznym nadrukiem utrzymane w kolorach czerwieni, zieleni i złota. Pod obrusem kładziemy siano, symbolizujące ubóstwo oraz narodziny Jezusa w stajence. W niektórych rejonach kraju na obrus sypiemy owies, symbolizujący obfitość i dostatek.

 

Na środku stołu, w centralnym punkcie stawiamy koszyczek lub talerzyk z opłatkami. Obok ustawiamy krzyż lub świecę. W wielu domach przyjął się zwyczaj zapalania świątecznej świecy caritas. Bardzo często stół ozdabiany jest także własnoręcznie wykonanymi stroikami z gałązek jodły lub jemioły.

 

Ludowy zwyczaj nakazuje także ustawienie na stole soli i czosnku. Są to niezawodne akcesoria do walki ze złymi mocami. Co ciekawe w niektórych rejonach kraju stół należy opasać łańcuchem z żelaza lub ułożyć pod nim metalowe przedmioty, takie jak siekiera, młotek a nawet kosa. Ten asortyment ma chronić domowników nie tylko przed złem, lecz także przed chorobami. Aby uniknąć plotek i oszczerstw musimy położyć pod stołem zamkniętą kłódkę.

 

Na stole powinniśmy przygotować więcej nakryć niż ilość przewidywanych biesiadników. Jedno miejsce tradycyjnie zostawiamy dla niespodziewanego gościa. W niektórych rejonach kraju dodatkowe nakrycie interpretowane jest jako miejsce przeznaczone dla nieobecnego członka rodziny lub kogoś zmarłego.

 

 

„Piernikowanie” z nagrodami !

Dawno temu korzystało się z przepisu na piernik pieczony na długo przed Wigilią, składniki do niego były odmierzane w garncach, łutach i kwartach, a przyprawy korzenne rozgniatane w moździerzu…

 

Teraz jest łatwiej – niektórzy z nas po prostu kupują piernik „w proszku” , albo gotowe pierniczki. Inni korzystają z zasobów Internetu wyszukując sprawdzone przepisy na pachnące, jedyne w swoim rodzaju ciasta, bo nie wyobrażają sobie świąt bez własnych wypieków i czasu poświęconego na wycinanie i zdobienie pierniczków. A wielu z nas ma takie przepisy praktykowane w rodzinie od wielu, wielu lat, dzięki którym odnajduje się co roku smak dzieciństwa - słodki, korzenny, aromatyczny, niepowtarzalny…

 

Czytaj więcej...

Skąd emeryt ma na święta?

Święta – dla jednych czas radosnych spotkań z rodziną, dla innych coroczne przypomnienie o pustym portfelu. Wielu emerytów po raz kolejny będzie zastanawiać się, jak spędzić „radośniej” święta. Skąd mają wziąć pieniądze na bożonarodzeniowe wydatki?

Czytaj więcej...

Topcom dla babci i dziadka

Warszawa, grudzień 2010 – Nowe telefony Sologic to urządzenia proste w obsłudze i przyjazne dla osób w każdym wieku, także tych niedowidzących, niedosłyszących, starszych oraz dzieci. Korzystanie z urządzeń ułatwiają duże klawisze, wyraźna kolorystyka wyświetlacza oraz głośny dźwięk dzwonka.

Czytaj więcej...