Przepis na zieloną przekąskę

Zielone koniczynki z dipem serowym

Zielone koniczynki z dipem serowym

Składniki

Krakersy:

garść Szpinaku młodego marki Eisberg

120 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml oliwy z oliwek

50 ml wody

szczypta soli

łyżeczka płatków chilli

Dip:

100 g serka topionego

80 g startego sera Gouda

pół szklanki mleka

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki

mały ząbek czosnku

Przygotowanie

Krakersy:

Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).

Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.

Dip:

Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.