Przepis na gofry z mango i kokosem

taylor kiser unsplash

Pełnoziarniste gofry orkiszowe z mango i kokosem.

Smak lata i moc wartości dla małych i dużych łasuchów

Chrupiące gofry orkiszowe z mango i kokosem to pełnoziarnista przekąska, w której rozsmakują się mali i duzi miłośnicy zdrowych słodkości. Można serwować je na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami, na przykład z owocowymi musami, miodem czy jogurtem. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do lodów, budyniu czy kisielu. Są też idealną przekąską dla najmłodszych domowników, można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.

Składniki na ok 12 gofrów:
- 250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 300 g musu mango kokos Holle (3 tubki Coco Croco)
- 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, mus Coco Croco, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, a następnie przesiać. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia.


Smacznego!