Z miłości do bakalii

Bakalie 01

Kulinarne przepisy z bakaliami

Bakalie są skarbnicą witamin i mikroelementów. Według Harvard Health Letter zawierają więcej białka i antyoksydantów niż świeże owoce, a ponadto wspomagają pracę układu pokarmowego oraz wpływają na zapobieganie wielu chorób nowotworowych. Warto zaznaczyć, że mają również doskonały smak i można z powodzeniem dodawać je do ciast, sałatek oraz deserów. Świetnie spisują się również jako samodzielna przekąska. Sprawdź 3 kulinarne przepisy z nimi w roli głównej!

Bakalie 02

Orzechy włoskie na śniadanie

Składniki:

450 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie

5 łyżek miodu

szczypta soli morskiej

Sposób wykonania:

Orzechy włoskie prażyć na patelni przez około 5 minut. Następnie rozdrobnić je tłuczkiem. Dodać łyżkę miodu i szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Spożywać na chrupkim pieczywie lub jako dodatek do porannej owsianki.

Bakalie 03

Koktajl z suszonymi morelami

Składniki:

duża garść suszonych moreli Bakal Soft

3 szklanki mleka owsianego

2 łyżki siemienia lnianego

łyżka miodu

szczypta cynamonu

szczypta imbiru

Sposób wykonania:

Wszystkie produkty przełożyć do naczynia. Zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Podawać w wysokiej szklance.

Bakalie 04

Naleśniki z żurawiną i białym serem

Składniki:

Farsz:

garść suszonej żurawiny Bakal Naturalnie

1 jajko

350 g twarogu półtłustego

łyżeczka syropu klonowego

Ciasto na naleśniki:

1½ szklanki mleka

½ szklanki mąki

2 jajka

szczypta soli

szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Farsz: Zmiksować razem żurawinę, twaróg, jajko i dodać syrop klonowy.

O Bakal:

Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.