Bezglutenowe i bezlaktozowe bułeczki bez pieczenia
Trwa radosny okres karnawału, który kojarzy się z zabawą, przebieraniem się w kolorowe stroje i zajadaniem słodkościami, takimi jak pączki czy faworki. Czego w tym okresie nie może zabraknąć na stole? Odpowiedź jest prosta – przekąsek! Co jednak zrobić, gdy ktoś z naszych domowników lub gości ma nietolerancję laktozy? Co przygotować, by wszyscy mogli cieszyć się karnawałowymi smakami?
Nietolerancja laktozy to zaburzenie, które staje się coraz bardziej powszechne wśród naszego społeczeństwa, z roku na rok dotyka coraz więcej osób. Podstawową formą leczenia tej dolegliwości jest odpowiednia dieta, która polega na wyeliminowaniu produktów zawierających laktozę, czyli cukier mleczny. Co jednak w sytuacji, gdy cenimy sobie smak i wartości odżywcze jakie daje nam nabiał, który jest naturalnym źródłem laktozy? Rozwiązaniem i odpowiedzią rynku na rosnące zapotrzebowanie konsumentów zmagających się z tym problemem są wyroby mleczne niezawierające tego cukru.
Jakie przekąski przygotować na karnawałowy stół, by było oryginalnie, smacznie, zdrowo i bezlaktozowo?
Drożdżowe rogaliki z twarogiem
Pączki i faworki możemy kupić w każdej cukierni i na pewno w czasie karnawału będziemy mieli niejednokrotnie okazję zjeść te popularne słodkości. Postawmy na coś niepowtarzalnego i zaskakującego. Kruche i delikatne rogaliki z dodatkiem twarogu bez laktozy są tak pyszne, że nie potrzebują nadzienia, choć oczywiście można je przełożyć na przykład dżemem lub kremem czekoladowym. Będą nie tylko idealnie prezentować się na karnawałowym stole, ale także wybornie smakować.
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłego mleka Łaciate 3,2% bez laktozy
- 100 g twarogu Mazurski Smak bez laktozy półtłusty
- 3,5 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier do posypania
Przygotowanie: W misce mieszkamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy i wyciągamy z niej 8 trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy serek. Następnie trójkąty zawijamy, formujemy rogaliki. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Rogaliki przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, do zrumienienia.
Bezglutenowe i bezlaktozowe bułeczki bez pieczenia
Słodkości słodkościami, ale nie zapominajmy także o przekąskach bardziej wytrawnych. Na spotkania w szerszym gronie lub na rodzinny posiłek znakomitym rozwiązaniem są sałatki. Jeśli podamy je ze świeżutkimi bułeczkami, to będą nie tylko zdrowe, ale także pożywne. Sprawdzą się również jako dodatek do warzywnych past i hummusu.
Składniki suche:
- 150 g mąki bezglutenowej (np. jaglanej)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru trzcinowego
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 100 ml mleka Łaciate 3,2% bez laktozy
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
Przygotowanie: Suche składniki przesiewamy do miski, wszystko razem mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Gotową masę przelewamy do foremek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut. Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek.