Porządek w kuchni = zadowolony kucharz
Niekiedy gotując nie łatwo jest utrzymać porządek w „miejscu pracy”, gdy ferwor kulinarny spycha uporządkowanie na dalszy plan. Wyjęte kuchenne urządzenia, różne przybory i oczywiście stos aromatycznych przypraw… to standardowy widok w tętniącej życiem kuchni. Jednak, abyśmy mogli przygotowywać swoje popisowe dania, najpierw musimy dobrze wiedzieć, gdzie znajdziemy swoje narzędzia. O tym, w jaki sposób z głową zaaranżować przestrzeń do przygotowywania posiłków opowiada Aldona Mioduszewska z wrocławskiej Galerii Wnętrz DOMAR.
Kuchenne szaleństwo to nie jedyny czynnik tworzący bałagan. Jednymi z najczęstszych przyczyn nieporządku są zła organizacja miejsca oraz brak wyznaczonych miejsc do przechowywania przyborów kuchennych. W kuchni wszystko powinno być przede wszystkim na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu zarówno gotowanie, jak i sprzątanie będzie zdecydowanie ułatwione.
Porządek w kuchni = zadowolony kucharz
Odpowiednie zagospodarowanie miejsca to klucz do utrzymania porządku w kuchni. Posłużą nam w tym wszelkie organizery, stojaki, specjalne opakowania oraz pudełka. Najpopularniejszym rozwiązaniem, które zobaczymy w kuchniach są pojemniki, dedykowane konkretnym przyprawom czy produktom, co oprócz dobrego magazynowania, poprawia ogólną estetykę pomieszczenia. Podpisane opakowania ułatwiają odnalezienie potrzebnych do przygotowania potrawy składników, a dobrane do stylistyki kuchni opakowania doskonale uzupełnią jej wystrój.
- Estetycznie wyglądające organizery nie muszą być nudne. Spośród dostępnych w sklepach wariantów możemy wybrać design, który wpasuje się w nasze upodobania, wystrój pomieszczenia i nawet całego domu. Oprócz minimalistycznych, monochromatycznych rozwiązań, ostatnio popularność zdobywają kolorowe opakowania.
Serca domowych kucharzy podbijają odwzorowania modnych wzorów takich jak pepitka, vichy czy nawet ikoniczna kratka Burberry. Popularnością cieszą się również kwieciste ozdoby, które ubarwiają i dopełniają kuchenne wnętrze. Różnorodne pojemniki i organizery doskonale sprawdzą się zarówno w minimalistycznym wystroju, dodając kontrastujący element, jak i bogato urządzonej kuchni, tworząc jedyną w swoim rodzaju aranżację.
Wszystko ma swoje miejsce
Organizując funkcjonalną kuchnię, warto zaopatrzyć się także w system cargo, czyli wsuwaną do zabudowy wąską półkę ze stelażem. Na mniejszym metrażu doskonale sprawdza się do przechowywania przypraw i olejów, zwalniając miejsce na blacie:
- Cargo to rozwiązanie, które dopasujemy do praktycznie każdej przestrzeni. Dzięki dowolnemu doborowi zarówno wysokości, jak i szerokości tego rozwiązania, cargo idealnie umieścimy w przerwach między szafkami, a sprzętem AGD lub jako podblatowe przestrzenie do przechowywania.
Inne, ciekawe rozwiązanie stanowią umieszczone nad blatem relingi naścienne. Jest to nie tylko doskonały sposób na przechowywanie przypraw i ziół doniczkowych, ale również pomysłowy sposób prezentacji niezbędników domowego szefa kuchni.
- Dzięki relingom nasze kolekcje przypraw, akcesoriów kuchennych czy mniejszych sprzętów mogą być zawsze pod ręką, przy okazji ładnie się prezentując. Do wyboru mamy listwy magnetyczne, wąskie półeczki z relingiem i rurki z haczykami. Możemy dodatkowo uzupełnić je o uchwyty relingowe do frontów, które umożliwią nam powieszenie ręczników i ścierek.
Na noże… widelce i łyżki!
Oprócz pojemników, użytecznym elementem są również wielofunkcyjne bloki czy pojemniki do przechowywania noży oraz pozostałych sztućców. Dbają one nie tylko odpowiednie magazynowanie ostrych elementów, ale i utrzymują noże w doskonałym stanie dzięki wbudowanej ostrzarce. Bogaty wachlarz kolorów i materiałów, z których można wykonać blok, umożliwia dopasowanie go do stylu, w jakim urządziliśmy kuchnię. Popularnością cieszą się monochromatyczne rozwiązania, najczęściej w komplecie z zestawem noży w tym samym kolorze.
- W przypadku pozostałych sztućców obiadowych, zdecydowanie sprawdzą się szufladowe organizery, które oprócz schludnego wyglądu, zapewniają szybką segregację łyżek, noży i widelców - na przykład po zmywaniu. Niekiedy możemy spotkać odkryte stojaki na sztućce, które stanowią część ozdoby kuchni, jednak w przypadku mniejszego metrażu zabierają cenną przestrzeń do gotowania.
Inną kwestią są natomiast kuchenne przybory, takie jak łyżki, chochle, trzepaczki, szpachelki i miarki, które powinny znajdować się w pobliżu kuchenki. Do ich przechowywania najczęściej decydujemy się na naścienne haczyki, choć równie popularnym rozwiązaniem w polskich kuchniach są stojaki, bądź koszyki. Co ciekawe, w minimalistycznych wnętrzach, domowi kucharze decydują się na zestawy „kilka w 1”, zawierające niezbędne, kuchenne przybory, które po złożeniu zajmują zdecydowanie mniej miejsca. Kolorystykę zazwyczaj dostosowuje się do estetyki pomieszczenia, jednak niekiedy to właśnie naścienne aranżacje stworzone z kuchennych przyborów kontrastują z resztą wyposażenia, na przykład przez jasne kolory, wzory czy ciekawy design.
Odpowiednie urządzenie kuchni wpływa na ergonomię w kuchni, ułatwiając zarówno przygotowywanie posiłków, jak i utrzymanie porządku. Przeznaczone do przechowywania pojemniki oraz organizery zdecydowanie nam w tym pomogą, a dostępne we wrocławskiej Galerii Wnętrz DOMAR różnorodne rozwiązania umożliwią dobranie dopasowanego estetycznie wyposażenia kuchennego.