Kasza na jesienną chandrę

Tarta z kasza gryczana 1

Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru!

Kiedy dopada nas smutek, a sprzyja temu jesienna pora, wielu z nas sięga po coś smacznego, najczęściej słodkiego. Być może w pierwszym momencie rzeczywiście czujemy się lepiej, jednak w dłuższej perspektywie nie odniesiemy oczekiwanych korzyści. Istnieją bowiem skuteczniejsze i – co ważne

– zdrowsze sposoby na poprawę humoru. Mówi o tym Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert
VII edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
, która proponuje przepisy na „comfort food”, czyli dania na dobry nastrój, z kaszą w roli głównej.

Jedzenie określonych produktów może wpływać na nasz nastrój. Doskonałym rozwiązaniem jest włączenie do naszego jadłospisu produktów zawierających tryptofan, z którego powstaje serotonina, czyli tzw. „hormon szczęścia”. Do najbogatszych w ten aminokwas produktów należą m.in.: mięso, krewetki, nasiona roślin strączkowych, jaja, a także pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym kasze – szczególnie gryczana
i jaglana.

- Znaczna część serotoniny, bo aż 90 procent, powstaje w jelitach! Stamtąd, z pomocą nerwu błędnego, trafia do mózgu. Prawidłowa, różnorodna flora bakteryjna przewodu pokarmowego zapewnia sprawną produkcję „hormonu szczęścia”. Dlatego tak ważne jest odżywianie bakterii jelitowych, które najlepiej czują się na diecie obfitującej w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Wśród nich niewątpliwie prym wiodą kasze, z których przyrządzić można „comfort food” – smaczne, zdrowe i poprawiające humor dania
zapewnia Monika Stromkie-Złomaniec.

PRZEPISY MONIKI STROMKIE-ZŁOMANIEC NA „COMFORT FOOD” Z KASZĄ JAGLANĄ I GRYCZANĄ

Czekoladowa kasza jaglana z malinami (doskonała na śniadanie)

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 ml napoju owsianego
  • 3 suszone daktyle
  • 2 łyżeczki kakao
  • garść malin

Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka, zalać napojem owsianym i dodać posiekane daktyle. Gotować do zgęstnienia na małym ogniu. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać. Podawać z malinami lub innymi owocami sezonowymi.

Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem (idealna na obiad – sprawdzi się do pracy, do lunch boksu)

Ciasto kruche (2 porcje)

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Nadzienie/farsz do tarty (na 1 formę)

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 250 g białych pieczarek
  • 200 g wędzonego twarogu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, posiekana natka pietruszki lub bazylia

Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść w robocie z ostrzem „S”. Podzielić na dwie porcje: jedną odłożyć do lodówki (na 30 min.), drugą można zamrozić (na następny raz). Po 30 min. schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Upiec spód w 190 st., ok. 15 min.

Kaszę ugotować, pieczarki pokroić w półplasterki, cebulkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, przesmażyć pieczarki, po czym dodać cebulę i doprawić. Odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać jak na omlet. Pieczarki z cebulą przełożyć do większej miski, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony w dłoniach twaróg, śmietankę, rozmącone jajka i natkę. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Na upieczony spód tarty wyłożyć farsz, wyrównać i docisnąć. Ponownie wstawić do piekarnika na 190 st., na 30 min. Po upieczeniu odczekać chwilkę, aż nadzienie lekko przestygnie i zwiąże się. Tartę podawać z łyżką gęstego greckiego jogurtu.

Szybka kasza gryczana z cukinią i halloumi (świetna na kolację)

  • 80 g kaszy gryczanej palonej
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1/2 cukinii
  • 3 połówki suszonych pomidorów
  • 3 plastry sera halloumi
  • sól, pieprz, mieszanka przypraw kuchni włoskiej
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub z suszonych pomidorów

Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i ugotować (można ją przygotować dzień wcześniej). Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekane drobno suszone pomidory i cebulę. Podsmażać 3-4 min., po czym dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i zioła. W międzyczasie zgrillować plastry halloumi. Kiedy cukinia się zrumieni, dodać na patelnię ugotowaną kaszę i posiekane drobno orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z grillowanym serem.