Zielony koktajl z morelami i tahini

Koktajl z morelami i tahini

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na aromatyczny, zielony koktajl z morelami i tahini – dla mocnych i zdrowych zębów. Dla smaku i dla zdrowia – koktajl przygotowany ze świeżych składników, to doskonały pomysł na sycący posiłek, który obok pełni smaku dostarczy moc potrzebnych składników odżywczych.

Odpowiednio dobrana kompozycja owoców, warzyw oraz innych dodatków, takich jak na przykład nasiona czy kiełki może stać się pyszną bombą witaminową, wspierającą zdrowie i kondycję całego organizmu oraz poszczególnych jego potrzeb. takich jak na przykład paznokcie, czy też gładka skóra. Tym razem poniżej propozycja przepisu na smakowity koktajl odżywczy, którego składniki są szczególnie istotne w diecie dla zdrowych i mocnych zębów.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jabłka
  • 6 suszonych moreli
  • 1 kiwi ok 50 kcal
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki tahini
  • Ksylitol – opcjonalnie

 Czas przygotowania: ok. 3 minuty

Wartość odżywcza: 1 porcja ok 275 kcal

Sposób przygotowania: Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, kiwi obrać ze skórki. Wszystkie składniki miksować przez ok 2 minuty. Opcjonalnie: koktajl można dosłodzić ksylitolem.

Wskazówka: Dieta dla zdrowych i mocnych zębów powinna obfitować w odpowiednie mikroelementy, z których ważną rolę odgrywa wapń i fosfor. Oczywistym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne, ale mogą być to także zielone liście - takie jak szpinak, ziarna – np. sezam, orzechy i suszone owoce. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy C i A, które przyczyniają się do zwiększonego wchłaniania wapnia. Dobrym źródłem witaminy C są owoce kiwi, natomiast witaminy A - suszone morele, oraz inne żółte i pomarańczowe warzywa i owoce, gdyż są one bogate w karotenoidy stanowiąc dobre źródło witaminy A. Picie świeżych koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Przygotowując koktajl należy pamiętać, aby nie dosładzać go cukrem. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można użyć do tego ksylitolu. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Ważne jest, aby koktajle spożywać tylko za pomocą słomki. Dzięki temu w znacznym stopniu ograniczymy cukrom i enzymom trawiennym kontakt ze szkliwem. Po spożyciu koktajlu warto pamiętać o odczekaniu ok 30 minut, zanim sięgniemy po szczoteczkę do zębów. Dopiero po tym czasie można umyć zęby nie narażając szkliwa. Warto wiedzieć, że ksylitol posiada właściwości przeciwpróchnicze i dzięki działaniu zasadotwórczemu może ograniczać rozwój bakterii odpowiadających za próchnicę, dlatego osoby, które lubią słodki smak, mogą śmiało pozwolić sobie na ten słodki dodatek spożywczy.