Panierowane krążki kałamarnicy - przepis

krazki kalamarnicy przepis

MarNatura od PESCA NORD z sosem aioli

Kalmary, obok krewetek czy ośmiornicy, są jednym z najpopularniejszych morskich przysmaków. Ich delikatne i smaczne mięso jest bogatym źródłem najbardziej pożądanych składników odżywczych. Firma PESCA NORD poleca MarNatura – bogate w selen oraz witaminy kalmary w pysznej, chrupiącej panierce – będące doskonałym rozwiązaniem dla dorosłych, jak i małych smakoszy owoców morza.

Choć istnieje mnóstwo sposobów na przygotowanie kalmarów, najbardziej znane są jednak w formie smażonych, panierowanych krążków. Do panierowanych krążków kałamarnicy MarNatura idealnie będzie pasować popularny śródziemnomorski sos aioli.

Panierowane krążki kałamarnicy z sosem aioli

Składniki:

  • • 1 opakowanie panierowanych krążków kałamarnicy MarNatura PESCA NORD
  • • sos aioli:
  • czosnek
  • sól
  • żółtko
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • liście bazylii lub mięty

Przygotowanie:


  1. 1. Przygotowujemy panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD w piekarniku lub smażymy według wskazówek na opakowaniu.
  2. 2. Przygotowujemy sos – łączymy wszystkie składniki w misce i ucieramy.
  3. 3. Krążki kałamarnicy przekładamy na talerz i podajemy w towarzystwie sosu posypanego szczypiorkiem oraz dekorujemy listkami mięty lub bazylii.

Korzystnego wpływu owoców morza na nasze zdrowie nie trzeba już nikomu udowadniać, a wartości odżywcze i bogactwo witamin nie ustępują innym zdrowym, naturalnym produktom. Eksperci zalecają jedzenie ryb i owoców morza przynajmniej raz w tygodniu - stąd dajmy szansę panierowanym kalmarom od PESCA NORD z sosem aioli. To przepis, dzięki któremu możemy przekonać do ich jedzenia całą rodzinę, a także przygotować je podczas romantycznej kolacji - ponieważ kalmary są naturalnym afrodyzjakiem i doskonale wpływają na kondycję fizyczną.