Doskonałe źródło odporności i magnezu
Orkisz należy do najstarszych gatunków pszenicy. Współczesne badania naukowe dowodzą, że jest najzdrowszy ze wszystkich rodzajów zbóż. Posiada optymalną ilość wszelkich niezbędnych do życia składników odżywczych: wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych (żelaza, magnezu, fosforu, wapnia) oraz witamin (A, E, D, B1, B2, B6). Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” tłumaczy, na czym polega wyjątkowość orkiszu.
Naturalny antybiotyk
Orkisz zawiera rodanid, czyli naturalny antybiotyk, który wykazuje wysoką skuteczność w przeciwdziałaniu infekcjom. Do jego najważniejszych właściwości zaliczamy zdolność pobudzania aktywnych komórek organizmu do zwiększania sił układu odpornościowego.
W orkiszu znajduje się 17% białka i aż 8 aminokwasów niezbędnych dla organizmu człowieka, co czyni z niego wyjątkowe zboże, które stanowi cenne źródło białka roślinnego. W ziarnach orkiszu obecne są też nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole, sprzyjające prawidłowemu funkcjonowaniu serca i układu krążenia (skutecznie obniżają cholesterol).
Źródło magnezu
Orkisz pełnoziarnisty (nieoczyszczone ziarno) wspiera nie tylko zdrowie, ale i korzystnie wpływa na samopoczucie. Poprawia koncentrację, nastrój i łagodzi stany zmęczenia – przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość magnezu i witamin z grupy B, które działają kojąco na układ nerwowy.
Zboże to, właśnie dlatego, że stanowi bogate źródło magnezu, jest zalecane szczególnie osobom, które mają wyższe zapotrzebowanie na ten składnik mineralny, jak kobiety w ciąży, sportowcy, dzieci i osoby starsze. Warto przy tym zaznaczyć, że bardzo cennym źródłem magnezu jest mąka orkiszowa, która bez wątpienia powinna znaleźć się w diecie cukrzyka. Magnez z mąki orkiszowej nie tylko pozwala kontrolować poziom cukru we krwi, ale również może mieć istotny wpływ na zmniejszenie negatywnych skutków choroby, w tym owrzodzenia nóg.
Na wzmocnienie śledziony i trzustki
Ta odmiana pszenicy ma właściwości ogrzewające i wzmacniające śledzionę oraz trzustkę, wykazuje także działanie krwiotwórcze i budujące mięśnie. Może być stosowany przy alergiach i zaburzeniach przemiany wapnia.
Przeciwwskazania dla spożycia orkiszu:
- Kamienie nerkowe: orkisz zawiera pewne ilości związków mineralnych, takich jak szczawiany, które mogą przyczyniać się do tworzenia się kamieni nerkowych u osób podatnych na ten problem. Osoby z historią kamieni nerkowych powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem orkiszu.
- Indywidualna nietolerancja: każdy organizm może reagować inaczej na spożywanie orkiszu. Jeśli doświadczasz niepożądanych objawów po spożyciu orkiszu, takich jak ból brzucha, wzdęcia, uczucie dyskomfortu, może to wskazywać na indywidualną nietolerancję. W takim przypadku warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.