Zdrowy deser? Tak – z kaszą manną
Manna i jaglana to często wybierane przez polskie mamy kasze do dziecięcych deserów. Manna niezmiennie od lat króluje w słodkich poczęstunkach dla najmłodszych, natomiast jaglana dopiero od niedawna zyskuje na popularności jako ich składnik. W ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” przedstawiamy propozycje na smakowite i zdrowe desery z kaszą.
Galeria TUTAJ
Jaglana zawiera sporo żelaza, jest fantastycznym źródłem krzemu, który odpowiada za mocne kości i stawy, oraz lecytyny, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację dziecka. Z kolei manna, bardzo rozdrobniona i praktycznie pozbawiona błonnika, to kasza lekkostrawna i delikatna dla żołądka, szczególnie wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego. Jest też pierwszą glutenową kaszką wprowadzaną do jadłospisu niemowląt.
- Obie kasze są bardzo uniwersalne w kuchni i doskonale sprawdzają się w deserach lub na śniadanie. W prosty sposób można je więc wprowadzić również do diety malucha. Dzięki temu mamy szansę przekonać najmłodszych do jedzenia innych rodzajów kaszy. Warto spróbować! – zachęca Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Rafaello z kaszy manny (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)
Składniki (na ok. 10-15 szt.):
- 7 łyżek kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- wiórki kokosowe
- zapach kokosowy
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło oraz cukier i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę manną oraz wkrapiamy kilka kropel zapachu. Gotujemy parę minut, ciągle mieszając, a potem masę studzimy. Gdy wystygnie, formujemy z niej małe kulki i każdą obtaczamy w kokosie.
Brownie jaglane (autorki: Alaantkoweblw / @alaantkoweblw)
Składniki:
- • 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 jajka
- pół szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
- pół szklanki mąki orkiszowej/pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 czekolada mleczna na polewę
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Płuczemy kaszę na sitku pod gorącą wodą, aby kasza nie była gorzka. Gotujemy wodę i wsypujemy do niej kaszę. Gotujemy ją pod przykryciem 18 minut na małym ogniu, by wchłonęła cały płyn. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy kaszę do wystygnięcia. Następnie rozpuszczamy masło. Jak już się rozpuści, wyłączamy palnik i do gorącego masła dodajemy połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy, by się roztopiła, po czym odstawiamy całość do ostudzenia (masa może być ciepła).
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do niej czekoladową masę, mąkę, kakao i kaszę, i miksujemy wszystko tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 28x28 cm smarujemy masłem i wylewamy do niej masę. Pieczemy brownie 30 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Czas na polewę! Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią brownie, po czym odstawiamy je do lodówki, by polewa zastygła.
Placuszki z kaszy manny (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)
Składniki:
- 200 g kaszy manny
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- do podania: ulubiony dżem i/lub świeże owoce
Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy ją ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie oddzielamy żółtka od białek. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy je do kaszy z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno i również delikatnie dodajemy do masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy małe placuszki i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron do przyrumienienia. Podajemy z ulubionymi owocami i/lub dżemem.
Tarta z kaszy manny z owocami (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)
Składniki:
Spód:
- • 230 g mąki
- • 150 g masła w temperaturze pokojowej
- • 1 jajko
- • 3 łyżki cukru
- • 20 g kakao
Krem:
- • 500 ml mleka
- • pół szklanki cukru
- • 100 g masła
- • 3/4 szklanki kaszy manny (błyskawicznej)
- • owoce do dekoracji
- • bezbarwna galaretka
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na spód i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na 20 minut do lodówki, a po tym czasie rozwałkowujemy je. Formę na tartę o wielkości 24 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je. Ciasto w formie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. ryżem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, po tym czasie ściągamy ryż i pieczemy kolejne 15 minut.
Czas na krem! Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło. Wsypujemy powoli kaszę i gotujemy ok. 5 minut. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony spód, dekorujemy owocami i chowamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, a gdy lekko stężeje, rozprowadzamy ją po owocach. Ciasto wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny i po tym czasie jest gotowe do zjedzenia.
Jaglanka budyniowa (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)
Składniki:
- • 50 g kaszy jaglanej
- • 500 ml mleka
- • 1 łyżka budyniu
- • 2 łyżki cukru
- • ulubione owoce
Kaszę wsypujemy na sitko i przepłukujemy. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dosypujemy kaszę oraz cukier i gotujemy ok. 10-12 minut. Budyń mieszamy z pozostałym mlekiem i dolewamy na koniec, po czym wszystko zagotowujemy. Gotową jaglankę przelewamy do słoika/miseczki i dekorujemy owocami.