Karp, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, kapusta, pierogi, ryba, - przepisy wigilijne
Karp, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, kapusta, pierogi, ryba po grecku… To potrawy, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole. Świątecznym daniom często towarzyszą ziemniaki, pełniące jednak jedynie rolę dodatku. Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” udowadnia, że w czasie Świąt kartofle mogą grać pierwsze skrzypce.
Pieczony naleśnik wytrawnie z musztardowym puree
Składniki na 4 porcje:
- • 150 g mąki pszennej typ 450
- • 4 jajka
- • 200 ml mleka tłustego
- • 30 ml/3 łyżki oleju rzepakowego
Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka i przy pomocy trzepaczki do jajek połącz składniki na gładką masę. Następnie, cały czas energicznie mieszając, do masy dodaj mleko. Masę dopraw szczyptą soli i dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Przy pomocy pędzelka wysmaruj blaszkę do muffinek lub żeliwną patelnię olejem rzepakowym. Blaszkę do muffinek lub żeliwną patelnię wysmarowaną olejem rzepakowym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty. Z piekarnika wyciągnij formę i ostrożnie, przy pomocy chochelki, wlej ciasto do otworów na babeczki. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i jej zawartość piecz przez ok. 25 minut.
Musztardowe puree:
- • 1 kg ziemniaków
- • 80 g masła
- • 3/4 szklanki/200 ml mleka
- • sól
- • 1 łyżeczka musztardy
- • 1/2 łyżeczki chrzanu
- • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- • 1 łyżeczka soli
- • świeżo posiekana natka pietruszki - do podania
Ziemniaki wyszoruj pod strumieniem wody. Włóż do dużego garnka i dodaj gorącą wodę, ok. 5 cm powyżej ziemniaków. Dodaj 2 łyżki soli. Przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie (tuż przed przygotowaniem ziemniaków) do małego garnka wlej mleko, podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj masło, mieszaj, aż masło się rozpuści, wyłącz palnik.
Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je. Wyciągnij z garnka. Obierz ziemniaki, podnosząc każdy z nich widelcem
i obierając nożem. Obrane ziemniaki włóż z powrotem do garnka i ugnieć na puree lub przeciśnij przez praskę. Dodaj mleko z masłem, a następnie musztardę i chrzan, czarny pieprz i 1 łyżeczkę soli. Ugniataj aż do połączenia i wchłonięcia mleka. Ziemniaki zmienią się w kremową masę. Sprawdź i przypraw solą. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Odświętne gołąbki z farszem ziemniaczanym
Składniki na 4 porcje:
- • 1 główka kapusty włoskiej
- • 1 kg ziemniaków surowych
- • 500 g ziemniaków
- • 2 cebule
- • 1/2 litra wywaru warzywnego
- • 2 łyżki smalcu
- • 1-2 jaja
- • sól
- • pieprz
Sos grzybowy:
- • 60 g suszonych grzybów
- • 2 łyżki masła
- • 1 cebula
- • 2 liście laurowe
- • 2 ziela angielskie
- • 200 ml gorącej wody
- • 25 g masła
- • 2 łyżki mąki pszennej
- • sól
- • pieprz
Grzyby namocz w letniej wodzie na ok. 1,5 godziny, odcedź i pokrój w paski. Rozgrzej patelnię i dodaj dwie łyżki masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj i smaż razem z grzybami na maśle. Do grzybków i cebulki dolej 150 ml wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotuj od 3 do 5 minut. Sporządź zawiesinę z mąki i 50 ml wody. Dodaj zawiesinę do sosu i wymieszaj trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze ok. 3 minuty. Z kapusty wytnij głąb i obgotuj ją w osolonej wodzie. Oddziel liście i zetnij grube nerwy liściowe. Przygotowuj nadzienie ziemniaczane. Ziemniaki ugotuj w gorącej i posolonej wodzie. Gdy będą gotowe, odcedź je i przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj
i przyrumień ją na smalcu. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odsącz je na gęstym sicie lub przez tetrę, wylej nadmiar płynu, a skrobię ziemniaczaną z dna naczynia dodaj do ziemniaków. Dodaj cebulę do masy ziemniaczanej. Dodaj również przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniakami, jajka, sól i pieprz. Farsz nakładaj na liście, zwiń w rulon, zawijając jego brzegi do środka. Układaj je na liściach kapusty w brytfannie lub rondlu z grubym dnem, pamiętając, aby pierwszą warstwę ułożyć nieco luźniej. Gołąbki przykryj liśćmi kapusty i zalej gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (grzałka góra-dół) i duś ok. 1,5 godziny. Upieczone lub duszone gołąbki podajemy z sosem grzybowym.
Zapiekanka ziemniaczana w cieście francuskim
Składniki:
- • 500 g ciasta francuskiego
- • 500 g ziemniaków
- • sól, pieprz
- • 200 g kiełbasy
- • 100 g tartego sera żółtego
- • 30 g pietruszki
- • 100 g mozzarelli
- • 1 jajko
Zagotuj wodę w garnku. Dodaj do garnka 1 łyżeczkę soli. Ziemniaki obierz i wrzuć do wrzątku. Gotuj 30 minut do miękkości. Kiełbasę drobno posiekaj i podsmaż lekko na patelni ok. 3 minuty. Ciasto francuskie podziel na 6-8 kwadratów lub prostokątów o równej wielkości. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj ziemniaki, sól, pieprz, boczek, starty ser i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj takie kulki, by były 4 cm mniejsze od ciasta. Ułóż je na środku ciasta. Kulki dokładnie owiń w ciasto francuskie. Ułóż ciasto z masą ziemniaczaną na blasze do pieczenia sklejeniem do dołu i posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 200 st. C ok. 20 minut.