arrow Wróć
search
Wyszukaj

Słodkie życie seniora, czyli co zamiast cukru?

13.04.2015

 logoChoć o zdrowie powinniśmy dbać całe życie to zdecydowanie większą wagę przywiązujemy do niego już w podeszłym wieku. Uważamy na to, co i 

kiedy jemy i jakie wartości odżywcze mają poszczególne produkty. Jednym z pierwszych kroków ku zmianie sposobu odżywiania jest wyeliminowanie cukru z diety. Nie trzeba jednak zupełnie rezygnować ze słodzenia – w końcu w każdemu się czasem należy.

Miażdżyca, wysoki cholesterol, kłopoty z sercem, a przede wszystkim cukrzyca to najczęstsze dolegliwości, które dotykają seniorów. W dużej mierze ich przyczyną jest nadmiar cukru w diecie, szczególnie tego białego, który nie zawiera nic oprócz kalorii. Lepiej więc postawić na produkty, które również dostarczą zastrzyku energii, a przy okazji wzbogacą dietę o cenne wartości odżywcze.

Najłatwiej postawić na owoce, szczególnie w suszonej postaci. To prosta i podręczna przekąska, na dodatek w pełni naturalna. Słodzić warto również miodem, bo to nie tylko przyjemny smak, ale i skuteczne lekarstwo na nadciśnienie, przeziębienie i wirusy. Coraz częściej stosowany jest również ksylitol, czyli cukier brzozowy oraz stewia, która wykorzystywana jest do produkcji naturalnych słodzików.

Unikać należy jednak sztucznych słodzików oraz brązowego cukru, który choć bogaty w żelazo i magnez ma znacznie wyższy indeks glikemiczny niż tradycyjny cukier. Co ciekawe melasa, stanowiąca produkt uboczny wytwarzania cukru, to również zdrowy substytut, który wyjdzie na zdrowie.

Twoja opinia jest dla nas ważna - oceń artykuł:
star star star star star