Ziemia okrzemkowa świetnie sprawdza się jako wychwytywacz grzybów, bakterii oraz wirusów. Ziemia okrzemkowa – inaczej nazywana również diatomitem, to substancja złożona głównie z glonów jednokomórkowych – okrzemek.
W badaniu mikroskopowym można zauważyć, ze składa się z rurek, które posiadają dodatkowo pory, które za pomocą ujemnego ładunku elektrycznego jest w stanie przyciągać cząsteczki.
To dlatego tak doskonale wchłania i oczyszcza organizm z negatywnych składników. Usuwa nie tylko produkty przemiany materii, ale również metale ciążkie, pasożyty, wirusy, bakterie, grzyby. Produkt ten wykorzystywany jest nie tylko w leczeniu człowieka, sprawdza się również w przemyśle: jako środek zapobiegający zbryleniu, przechowuje się w nim nasiona, usuwa nieprzyjemne zapachy, jest składnikiem środków ochrony roślin, u zwierząt wykorzystuje się ziemię okrzemkową jako naturalny środek przeciwko pasożytom. Ziemia okrzemkowa o zastosowaniu spożywczym oczyszcza organizm, wspomaga jego procesy immunologiczne, pomaga pozbyć się z organizmu chorobotwórczych grzybów, wirusów, bakterii, rozwiązuje problemy układem pokarmowym – wspomaga trawienie oraz daje wyraźne efekty spadku wagi podczas diety. Polecana jest dla osób dbających o cerę, włosy i paznokcie, a także chorujących na osteoporozę, ponieważ wzmacnia kości i cały układ kostny. Wzmacnia naczynia krwionośne, stabilizuje poziom ciśnienia, reguluje i stabilizuje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Dzięki działaniu oczyszczającemu, można zaobserwować oddziaływanie spożywania ziemi okrzemkowej na lepszą kondycję oraz sprawność organizmu, polepszenie jego wydolności. Ziemia okrzemkowa do celów spożywczych ma postać mąki, jej dawkowanie należy stopniowo zwiększać, specyfik rozpuszcza się w wodzie i pije.