arrow Wróć
search
Wyszukaj

Skrobia kukurydziana – dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni?

Skrobia kukurydziana to wciąż mało popularny, jednak niezwykle przydatny produkt, po który warto sięgać podczas gotowania. Jej właściwości oraz wszechstronne zastosowanie sprawia, że jest niezastąpiona w wielu przepisach. Kiedy się przyda i dlaczego musisz ją mieć w swojej kuchni?

31.03.2025
·
Materiał Partnera
Autor:
Materiał Partnera
Skrobia kukurydziana – dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni?
angle Czym jest skrobia kukurydziana?
angle Właściwości skrobi kukurydzianej
angle Zastosowanie skrobi kukurydzianej w kuchni

Czym jest skrobia kukurydziana?

Skrobia kukurydziana, zwana również maizeną, to drobny, biały proszek pozyskiwany z bielma ziaren kukurydzy. Stanowi naturalny węglowodan, który nie posiada smaku ani zapachu, przez co nie wypływa na gotowe produkty. Bardzo dobrze absorbuje wodę, dlatego jest również wykorzystywana w kosmetyce m.in. do produkcji pudrów oraz w domowych środkach czystości.

Skrobia kukurydziana ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiednim wyborem dla osób z cukrzycą. Ze względu na to, że zwykle pozbawiona jest glutenu i laktozy, świetnie nadaje się także dla osób zmagających się z alergią lub nietolerancją spożywczą. Może posłużyć m.in. jako zamiennik mąki pszennej w wypiekach.

 

Właściwości skrobi kukurydzianej

Skrobia kukurydziana nie wyróżnia się specjalnymi walorami zdrowotnymi. Głównie stanowi źródło węglowodanów, nie znajdziemy w niej zbyt wielu witamin i minerałów. Jednak mimo tego jej spożycie może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim jest bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej, może też zastąpić jajka w wegańskich przepisach. Zawiera sporo błonnika, przez co zapewnia poczucie sytości, a także reguluje florę bakteryjną jelita grubego oraz poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest lekkostrawna, dlatego często stosuje się ją w lekkich dietach, a także w przypadku problemów żołądkowych. Wszystko to sprawia, że skrobia kukurydziana jest wartościowym składnikiem diety, szczególnie u osób z wrażliwym układem pokarmowym lub specyficznymi potrzebami żywieniowymi.

 

Zastosowanie skrobi kukurydzianej w kuchni

Neutralny smak i zapach skrobi kukurydzianej sprawia, że jest ona niezwykle uniwersalnym składnikiem, który przydaje się w każdej kuchni. Jej właściwości zagęszczające, spulchniające i wiążące można wykorzystać do:

  • zagęszczania sosów, zup, gulaszu – skrobia kukurydziana jest idealnym zagęstnikiem i w wielu przypadkach sprawdza się lepiej od mąki pszennej. Wystarczy wymieszać ją z wodą i dodać do gorącej potrawy, mieszając aż do zgęstnienia;
  • przygotowania deserów – maizena pod wypływem wody zmienia się w gęsty, gładki kleik, który stanowi bazę do przygotowania domowego kisielu, kremu, puddingu czy budyniu;
  • panierowania i smażenia – skrobia kukurydziana pomaga uzyskać chrupiącą i złocistą panierkę. Można ją stosować solo lub zmieszać z innymi mąkami;
  • pieczenia ciast – szczególnie tych kruchych i o drobnej porowatości, jak tarty czy biszkopty. Skrobia kukurydziana zwiększa ich wilgotność i sprawia, że ciasta i ciasteczka stają się bardziej puszyste i delikatne. Jest też kluczowym składnikiem w bezglutenowych przepisach;
  • przygotowania naleśników, placków i omletów – dodanie skrobi kukurydzianej sprawia, że stają się bardziej puszyste i delikatne.

Wszystko to powoduje, że maizena to produkt, który warto mieć w swojej kuchni. Jeśli chcesz się w nią zaopatrzyć, koniecznie sprawdź ofertę skrobi kukurydzianej w sklepie Kaufland: https://sklep.kaufland.pl/asortyment/produkty-spozywcze/produkty-zbozowe/maka/skrobia-kukurydziana.html. Jej uniwersalność oraz proste zastosowanie sprawia, że jest niezastąpionym składnikiem w każdej kuchni – można ją wykorzystać zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych przepisach.

Niezależnie od tego, czy chcesz poprawić konsystencję swoich sosów, upiec bardziej puszyste ciasta czy stworzyć chrupiącą panierkę, sięgnij po skrobię kukurydzianą i przekonaj się, jak wiele może zaoferować!

Twoja opinia jest dla nas ważna - oceń artykuł:
Średnia ocena artykułu: 5,0 / 5
star star star star star
Średnia ocena artykułu: 5,0 / 5