Bomba białkowa na świątecznym stole – jak uchronić przed nią nasze nerki. Jajka, majonez, wędliny, biała kiełbasa i na koniec sernik. Wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić Świąt Wielkiejnocy bez takiego zestawu. Niestety kurczowe trzymanie się tradycji może być bardzo groźne dla blisko 4,5 miliona Polaków zmagających się z przewlekłą chorobą nerek. Czy jest dla nich jakaś nadzieja?
- Tradycyjne potrawy wielkanocne to prawdziwa bomba białkowa – bardzo niebezpieczna dla osób z chorymi nerkami. – mówi dietetyk, dr Hanna Stolińska. – Trudno sobie zapewne wyobrazić całkowitą rezygnację z tradycji. Doradzałbym jednak odstawienie majonezu, czy rozdzielenie niektórych potraw – na przykład zjedzenie jajek na śniadanie i potem niewielkiej porcji mięsa na obiad. Najlepiej z kaszą. Sałatkę jarzynową można przyrządzić bez jajek, a jeśli chodzi o ciasta to jest naprawdę bardzo dużo ciekawych przepisów wegańskich.
Chorzy na przewlekłą chorobę nerek muszą pamiętać, że każde odstępstwo od diety to dodatkowe obciążenie dla organizmu a całkowita dwudniowa „dyspensa” może zniszczyć efekty wcześniejszych starań trzymania się zdrowych zaleceń.
- Dwa dni delikatnych odstępstw nie muszą skończyć się źle, ale jeśli chory „pójdzie na żywioł” to konsekwencje mogą być poważne.
Przewlekła choroba nerek jest drugim schorzeniem w Polsce pod względem częstości zachorowań. Obecnie dotyka ona blisko 4,5 mln pacjentów. Wynikiem uszkodzenia funkcji nerek jest postępujące zatruwanie organizmu produktami przemiany materii, w tym mocznikiem powstającym w procesie przemian białek. Dlatego tak ważne jest utrzymanie diety niskobiałkowej. Niestety ze względu na brak jasnych symptomów, choroba bardzo długo pozostaje nierozpoznana i w większości diagnozowanych przypadków konieczne jest włączenia pacjenta do dializoterapii.
Od marca polscy pacjenci mają dostęp do leczenia ketoanalogami aminokwasów, które jest często kluczem do znacznego opóźnienia postępów choroby. Nawet jednak w tym przypadku wyniki leczenia w dużej mierze zależą od zaangażowania pacjenta w przestrzeganie zaleceń dietetycznych i stosowanie diety niskobiałkowej
Przepis na niskobiałkowe święta
- Pasztet z pieczarek i sezamu
- 1 kg pieczarek
- 1 łyżeczka curry
- 20 dag sezamu zmielonego
- 2 woreczki kaszy gryczanej (2oo gramów) ugotowanej z listkami laurowymi
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego,
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki oliwy do masy + 1 łyżka oliwy do formy
Sposób przygotowania
- Pieczarki pokroić i poddusić bez wody i tłuszczu, w trakcie dodać 1 łyżeczkę curry.
- Odlać większość soku, który puszczą pieczarki (ale pozostawić nieco na dnie), dodać mielony sezam, wymieszać.
- Zmielić pieczarki z sezamem i rozgotowaną kaszą gryczaną.
- Dodać 2 łyżki oliwy, sos sojowo-grzybowy i przyprawy, dokładnie wyrobić. Włożyć do formy posmarowanej łyżką oliwy.
- Piekarnik rozgrać do 200 stopni, piec ok. 1 godzinę.
- Po wystudzeniu, schłodzić w lodówce.
- Pasztet daje się kroić w grubsze plastry.
- Pasztet grzybowy (ze świeżych grzybów)
- ok. 1 kg świeżych grzybów
- 1/2 szklanki bułki tartej z chleba razowego
- 1,5 szklanki mleka owsianego
- 1 kopiasta łyżka mąki owsianej
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- majeranek
- bazylia
- jarzynka
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
- imbir,
- olej do podsmażenia cebuli
- sezam lub potłuczone orzechy do wysypania formy
Sposób przygotowania
- Grzyby ugotować w osolonej wodzie i zmielić (można użyć blendera).
- Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na pół godziny, troszkę mleka zostawić do rozrobienia mąki.
- Cebule posiekać i podsmażyć.
- Składniki połączyć, dodać posiekany czosnek, przyprawy i zioła.
- Masę dokładnie wymieszać.
- Formę posmarować tłuszczem i obsypać orzechami lub sezamem,
- Wyłożyć masę i wyrównać.
- Piec w piekarniku ok. 40-50 min, w temperaturze 180 stopni.
- Pasztet wyjąć z formy po ostygnięciu.
- Jajka faszerowane pastą z awokado
Przepis na 2 porcje
- 2 jaja
- Pół awokado
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka jogurtu koksowego
- 1 suszony pomidor
- sól i pieprz
- kiełki brokułu
Sposób przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i przekroić wzdłuż na dwie części.
- Żółtko oddzielić od białek i przełożyć do miseczki.
- Rozdrobnić widelcem, wymieszać z awokado, pokrojonym suszonym pomidorem, jogurtem i przyprawami.
- Masę zmiksować na gładko i wypełnić gotowym farszem białka.
- Posypać kiełkami brokułu.
- Zamiast majonezu- Krem kalafiorowy
Przepis na 10 porcji
- pół małego kalafiora
- pół małego ugotowanego batata
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- pół ząbka czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- czarnuszka i kolendra do smaku
Sposób przygotowania
- Kalafiora podzielić na różyczki, batata obrać i pokroić w kostkę, następnie razem ugotować do miękkości w garnku bez przykrycia.
- Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku i pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czarnuszką.
- Zamiast majonezu- Krem z orzechów nerkowca
Przepis na 10 porcji
- 80 g orzechów nerkowca (2 garście)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek napoju migdałowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1.Orzechy zalać ciepłą, przegotowaną wodą i odstawić na minimum godzinę.
- 2. Następnie odcedzić i umieścić w blenderze.
- Dodać sok z cytryny, gorczycę, szczyptę soli, całość zmiksować na gładką masę.
- Nadal dokładnie mieszając, stopniowo dodawać oliwę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dolewać po trochu mleko migdałowe, do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
6.Słodkie bułeczki orkiszowe z owocami i orzechami
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 i ¼ szklanki ciepłego mleka owsianego
- 2 łyżki ksylitolu lub stewii
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki orzechów,
- 1/2 szklanki suszonych owoców
Sposób przygotowania
- Pokroić owoce.
- Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, słodzik, pokrojone orzechy i morwę.
- Dolać szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka.
- Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk.
- Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki.
- Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny.
- Piec przez pół godziny w 180 stopniach.
7.Keks z kaszy jaglanej
- 4 łyżki suszonego korzenia lukrecji lub, jeśli nie mamy ksylitol
- szklanka kaszy jaglanej
- garść orzechów i suszonych owoców
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- opcjonalnie: 2-3 jabłka, szczypta cynamonu, skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
- Przygotować wywar z lukrecji: 4 łyżki suszonego korzenia zalać około pół litra wody i gotować 15 minut. Przecedzić.
- Kaszę rozgotować w 2,5 szklankach wywaru z lukrecji uzupełnionego wodą. Lukrecja daje słodycz kaszy. Jeśli jej nie masz, posłodź ksylitolem.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę bakalie.
- Wrzucić 1/3 szklanki płatków owsianych, wymieszać.
- Wyłożyć formę pergaminem przed przełożeniem masy.
- Masę można przełożyć warstwą obranych i startych jabłek, zmieszanych z cynamonem i skórką pomarańczy.
- Całość lekko ugnieść. Piec w 180 stopniach piekarniku przez 30-40 minut.