Królewskie menu kolacja rekonstrukcyjna oraz warsztaty kulinarne
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Aby poznać smak dań europejskich rezydencji królewskich, nie trzeba wyjeżdżać z Polski! Królewskie menu w wyjątkowej odsłonie jest prezentowane w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W niedzielę 20 stycznia odbyła się tam kolacja rekonstrukcyjna połączona z warsztatami kulinarnymi. W eleganckiej przestrzeni Villi Intraty, przy blasku świec i z muzyką na żywo wilanowscy goście rozsmakowali się w daniach przygotowanych na podstawie oryginalnego menu jednej z królewskich uczt Leopolda II.
Wydarzenie podzielone było na dwie części – warsztaty kulinarne oraz kolację. Podczas warsztatów, sięgając do oryginalnego menu uczty wydanej 10 marca 1870 r. przez króla Belgii Leopolda II, przygotowano wykwintne dania i deser: terrinę z foie gras w klarownym auszpiku, krem z pieczonego kurczaka z trybulą oraz karmelizowany ananas z kremem weneckim. Dodatkowo – odwołując się do kuchni rodzimej – podano ostrygi po polsku. Uczestnicy wydarzenia byli tym samym nie tylko gośćmi na kolacji, ale też zaangażowanymi w przygotowanie dań uczestnikami warsztatów kulinarnych, które w Wilanowie prowadzone są od kilku lat pod okiem szefa kuchni Macieja Nowickiego. Po części warsztatowej goście zasiedli do stołu, na którym zagościły przygotowane przez nich dania. Przy blasku świec i z muzyką na żywo mogli rozsmakowywać się w XIX-wiecznych potrawach królewskich.
Inspiracją do wydarzenia był międzynarodowy program „A Place at the Royal Table”, w którym Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie brało udział w 2018 roku. Kolacja otworzyła cykl, podczas którego będzie można poznać menu europejskich dworów królewskich i arystokratycznych z okresu XIX i pierwszej połowy XX w. Kolejna kolacja rekonstrukcyjna w Wilanowie odbędzie się już w kwietniu 2019 roku.