Herbata domowej roboty

Herbaciana Sangria

Smak czarnej herbaty zna każdy z nas. Napar może stanowić dodatek do posiłków, działać rozgrzewająco podczas chłodnych dni, a także być napojem, który doskonale gasi pragnienie. Czasem mamy jednak ochotę, aby ją urozmaicić. W tym celu chętnie dodajemy do herbacianego suszu rozmaite dodatki – przyprawy, kwiaty, a przede wszystkim owoce.

Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na owocowe herbaty domowej roboty, dzięki którym stworzymy napój cechujący się wielowarstwowym, wyjątkowym smakiem.

Owoce, które wykorzystamy podczas tworzenia herbacianej mieszanki możemy podzielić na trzy grupy: suszone (bądź liofilizowane), kandyzowane i świeże. Każda z nich pozwala uzyskać wyjątkowy smak gotowego naparu, a także wpływa na jego działanie na nasz organizm. Czarna herbata stanowi jednocześnie uniwersalną bazę, która doskonale komponuje się zarówno ze składnikami słodkimi, jak i nieco bardziej wytrawnymi, a nawet pikantnymi.

Herbata z malinami i jagodami

Owoce leśne charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem. Są bogate w szereg witamin, korzystnie wpływających na naszą odporność i samopoczucie. Ich różnorodność sprawia, że każdy z nas znajdzie mieszankę, która będzie odpowiadała naszym kulinarnym upodobaniom.

Składniki:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty (np. Akbar Pure Ceylon)
  • Łyżka stołowa świeżych lub mrożonych malin
  • Łyżka stołowa świeżych lub mrożonych jagód
  • Łyżka stołowa świeżych lub mrożonych jeżyn
  • Łyżka syropu z owoców leśnych
  • Kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy 300 ml wody o temperaturze ok. 95oC i parzymy przez 3-5 minut. Do garnka przekładamy owoce i zalewamy herbacianym naparem. Dodajemy syrop z owoców leśnych, chwilę podgrzewamy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Herbaciana Sangria

Sangria to wyjątkowy napój znany ze słonecznych hiszpańskich plaż. Połączenie czerwonego wina i całej gamy owoców sprawia, iż doskonale gasi pragnienie oraz charakteryzuje się niespotykanym bogactwem smaków. Z łatwością możemy stworzyć wyjątkowy herbaciany napój, inspirowany tym najpopularniejszym hiszpańskim trunkiem.

Składniki:

  • 3 łyżeczki czarnej herbaty (np. Akbar Pure Ceylon)
  • 500 ml gorącej wody
  • Butelka czerwonego, słodkiego wina
  • 100 ml brandy lub białego rumu
  • 250 ml soku owocowego
  • Kilkanaście świeżych truskawek, jeżyn, jagód i malin
  • Kilkanaście plasterków pomarańczy (kilka do dekoracji)
  • Listki mięty

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 95oC , parzymy przez 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. Do pojemnego garnka wlewamy herbaciany napar, wino, brandy lub rum, sok i dodajemy owoce. Naczynie wkładamy do lodówki i schładzamy napój przez co najmniej godzinę. Przelewamy do dzbanka. Do szklanek wkładamy owoce, opcjonalnie dodajemy kostki lodu i zalewamy herbacianą sangrią. Dekorujemy listkami mięty.

Herbata tropikalna

Tropikalne owoce cechują się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem, dzięki któremu można niemal poczuć ciepło karaibskiego słońca. Jakkolwiek zakupienie świeżych owoców może sprawić pewne problemy, z dużą łatwością dostaniemy je w formie kandyzowanej. Dodając je do herbacianej mieszanki, z pewnością stworzymy nietuzinkowy napój.

Składniki:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty np. Akbar Pure Ceylon
  • Łyżeczka kandyzowanej papai
  • Łyżeczka kandyzowanego mango
  • Łyżeczka kandyzowanego melona
  • Łyżeczka kandyzowanego kokosa
  • Plasterek cytryny

Przygotowanie:

Herbatę wsypujemy do zaparzacza razem z kandyzowanymi owocami, zalewamy wodą o temperaturze ok. 95oC i parzymy przez 3-5 minut. Nalewamy do szklanek. Opcjonalnie dodajemy plasterek cytryny.

Smacznego!