Wraz z nowym rokiem, przyszły noworoczne postanowienia. Wiele osób na pierwszym miejscu postawiło na odchudzanie. W tym celu dobrze jest ograniczyć spożycie cukru, który powoduje tycie i brak skuteczności stosowanych diet. Jest on obecny w bardzo wielu rodzajach pożywienia, często nawet nie zdajemy sobie sprawy jak duże jego ilości znajdują się w zdawałoby się bezpiecznych i wolnych od cukru produktach.
Aby zapobiec spożywaniu nadmiernej ilości cukru, dobrze zwrócić uwagę na etykiety kupowanych produktów. Często cukier znajduje się na górze listy składników, co powinno zapalić nam ostrzegawcze światło i powstrzymać przed kupowaniem tego typu produktów. Robiąc zakupy, należy również pamiętać, że cukier nie zawsze nazwany jest wprost. Występuje również w produktach pod nazwą: glukoza, fruktoza, maltoza, dekstryna czy syrop glukozowo - fruktozowy. Zalecane spożycie cukru to 5 łyżeczek dziennie. Łatwo przeoczyć tą cienką granicę, jeżeli spożywamy potrawy z produktów, w których występuje duża zawartość cukru pod różnymi postaciami. Cukier to również melasa, miód, karmel, syrop klonowy czy wyciąg z agawy. Jeżeli nie wyobrażasz sobie porannej kawy czy herbaty w wersji bez cukru, spróbuj go zastąpić stewią lub ksylitolem. Inną alternatywą może być erytrytol czy maltitol. Wielką bombą złożoną również z cukru, są słodycze i kolorowe, gazowane napoje, jak również alkohol. Dlatego to ich powinniśmy się szczególnie wystrzegać, jeżeli chcemy ograniczyć spożycie cukrów. Co więcej, w pułapkę mogą nas wpędzić produkty typu light, fit czy fitness, które mają mniejszą ilość tłuszczu, za to ich smak poprawiany jest za pomocą cukru.
JS