Zbyt mała ilość wody w naszej diecie może być groźna i niebezpieczna dla zdrowia. Woda jest w naszym organizmie obecna w około 75 procentach. Dlatego zaburzenie jej ilości jest niebezpieczne i może skutkować poważnymi powikłaniami, a także przyczyniać się do rozwoju różnych chorób. Nadwaga też często jest efektem spożywania wody w niewielkiej ilości. Jej braki w diecie zaburzają oczyszczanie organizmu, a także przyczyniają się do gorszego funkcjonowania wszystkich komórek w ciele. Jeżeli nie spożywamy odpowiedniej ilości płynów, nasza krew gęstnieje, a ciśnienie krwi rośnie. Częściej także występuje zgaga i problemy żołądkowe. Pojawiają się także problemy z zaparciami.
Kolejnym problemem, który może się pojawić, są dolegliwości ze strony układu moczowego oraz nerek. Jeśli nie są one odpowiednio oczyszczane, dochodzi w nich do rozwoju bakterii, które mogą powodować stany zapalne. Szybciej także przy niedoborach wody pojawiają się zmarszczki, a skóra starzeje się, uwidaczniając kurze łapki i przebarwienia. Przybieranie na wadze także może być powodem nieodpowiedniej ilości wody dostarczanej do organizmu. Często mylimy pragnienie z uczuciem głodu. Zaspokajając to drugie, popełniamy błąd, ponieważ jemy zamiast się napić. Nie dostarczamy więc odpowiedniej ilości wody, o którą dopomina się nasze ciało, a dostarczamy za to dodatkowych kalorii, które wcale w tej sytuacji nie są nam potrzebne. Dlatego wodę należy popijać małymi łykami, co jakiś czas. Aby łatwiej wyrobić w sobie ten nawyk, początkowo można obok siebie postawić butelkę z wodą i sięgać po nią co około 30 minut. Lepiej postawić na wodę niegazowaną, zieloną i czerwoną herbatę, rezygnując z kawy i słodzonych, gazowanych napoi.
JS