Zatrucie bakteriami z salmonelli powodujące problemy z układem trawiennym, to często spotykany latem problem. Ponieważ ciepło sprzyja rozwojowi tego typu bakterii, lato jest czasem, gdzie liczba zachorowań gwałtownie wzrasta. Do rozwoju tego typu problemu przyczynia się także wilgoć, która jest kolejnym czynnikiem, który sprzyja rozwojowi tych bakterii. Do najczęściej notowanych zatruć dochodzi, gdy spożywamy potrawy, które są oparte na surowych, w żadne sposób nieprzetworzonych jajach. Najczęściej zatrucie pochodzi wiec z majonezów czy lodów. Dodatkowo niebezpieczne potrawy, szczególnie spożywanie i przyrządzane w letnie, gorące dni, w których łatwo rozwijają się te bakterie, to tatar, potrawy dla dzieci, galarety. Zarażeniu można także ulec w szpitalu, oraz mając kontakt z kałem osoby, która jest nosicielem tego typu bakterii.
Szczególnie podatne są niemowlęta i małe dzieci, osoby z niską odpornością, a także seniorzy. Łatwo zarażają się osoby, które są podczas terapii antybiotykami lub po operacjach chirurgicznych. Jeśli dojdzie do zarażenie salmonellą, występują takie objawy jak: silne bóle brzucha, wymioty, biegunka, gorączka, obecność w kale dużej ilości śluzu lub krwi, w konsekwencji odwodnienie oraz niskie ciśnienie krwi. Objawy te pojawiają się najczęściej po około 18- 24 godzin po tym, jak mieliśmy kontakt z bakterią. Bakterie te mogą przetrwać w organizmie kilka miesięcy, a wydalane są z kałem. Są niezwykle niebezpieczne, szczególnie u dzieci, mogą prowadzić nawet do śmierci. Diagnoza stawiana jest przez lekarza na podstawie badań krwi i kału. Leczenie polega przede wszystkim na niedopuszczeniu do odwodnienia, uzupełnianiu płynów w organizmie, w przypadku biegunki – podaje się węgiel leczniczy, by zapobiec dalszemu odwadnianiu organizmu. W ciężkich wypadkach wdraża się leczenie przy pomocy antybiotyków, w razie potrzeby niezbędna jest hospitalizacja. Zapobieganie tej groźniej chorobie to przede wszystkim przestrzeganie podstawowych zasad higienicznych 0 mycie rąk po skorzystaniu toalety, trzymanie jaj i mięsa w lodówce, mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania potraw, nie spożywanie żywności, która już raz była rozmrożona i zamrożono ją ponownie. Dbałość o czystość i higienę w miejscu przyrządzania posiłków jest niezwykle ważna w tym przypadku. Mięso i jaja poddane działaniu wysokiej temperatury także można spożywać bezpiecznie. Wystrzegać się także należy lodów oraz ciast z niesprawdzonych miejsc.
JS