Nauka co chwilę dostarcza nam nowych informacji o pozytywnych lub negatywnych skutkach spożywania niektórych produktów. Tym razem kolej na dobrą wiadomość. Okazuje się, że spożywanie produktów pełnoziarnistych może przyczynić się do dłuższego i zdrowszego życia. Takie korzyści płyną m.in. ze jedzenia płatków owsianych.
Codzienna porcja produktów z pełnego ziarna pozytywnie wpływa na nasz organizm. Potwierdzają to artykuły opublikowane na łamach takich magazynów, jak: „BMJ” i „Circulation”. Możemy dowiedzieć się z nich, że już jedna porcja produktów pełnoziarnistych dziennie znacznie obniża ryzyko chorób serca, układu oddechowego, cukrzycy czy raka. Trzy pełnowartościowe porcje w ciągu dnia to z kolei mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci w wyniku chorób układu sercowo-naczyniowego i to o 25%.
Naukowcy zachęcają więc do zastąpienia białego pieczywa ziarnistym, wykorzystywania w kuchni brązowego ryżu, komosy ryżowej czy płatków owsianych. Wybór produktów pełnoziarnistych jest bardzo szeroki, a to pomoże zapobiec monotonii i nudzie w kuchni. Produkty z pełnego ziarna oprócz dużej zawartości witamin i minerałów, jak: magnez, żelazo, cynk i białko, oferują jeszcze właściwości przeciwzapalne, obniżające poziom cukru we krwi, oczyszczające i sycące.
JS