Orzechy są nie tylko pyszną i chrupiącą przekąską, ale również doskonałym składnikiem diety usprawniającym wiele procesów organizmu. Jednak najważniejszą właściwością orzechów jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a tym poprawa krążenia, a także zapobieganie cukrzycy typu 2.
Badacze z Bostonu, a dokładniej z Brigham and Women's Hospital w Bostonie, postanowili bliżej przyjrzeć się diecie aż 170 tys. osób. Analizie poddany został codzienny jadłospis 120 tys. pielęgniarek i 50 tys. lekarzy. Naukowcy sprawdzali również zawartość we krwi niektórych białek, jak CRP, IL-6 czy TNFR2. Szczególną uwgą objęte zostały orzechy które mają nie tylko właściwości lecznicze, ale i zapobiegają wielu dolegliwościom. Wskazane są szczególnie osobom cierpiącym na choroby układu krążenia czy cukrzycę typu 2, ale także im zapobiegają.
Wyniki badań tylko potwierdziły wcześniejsze informacje o właściwościach orzechów. Okazało się, że u osób spożywających jedną porcję orzechów dziennie, przynajmniej pięć razy w tygodniu stężenie wskaźników stanu zapalnego było o wiele niższe iż o osób, które jadły je sporadycznie lub wcale. Naukowcy nie mają wątpliwości, że wpływ na to ma zawartość wielu substancji odżywczych w orzechach, jak: błonnik, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i L-arginina. O tym, które z tych związków, są najcenniejsze przy leczeniu i zapobieganiu chorobom krążenia i cukrzycy badacze dowiedzą się w kolejnych badaniach.
JS