Chlorella w walce z chorobami

Deszcz, wiatr, wilgotne powietrze i coraz rzadziej docierające do nas światło słoneczne sprawiają, że odporność w okresie jesienno – zimowym obniża się radykalnie. Jesteśmy  narażeni na infekcje, a wszechobecne wirusy i bakterie często „kładą nas do łóżka” na wiele dni. Z diety znikają świeże owoce i warzywa a poziom witamin i minerałów, których dostarczamy do organizmu, drastycznie spada. Dochodzi też problem pogłębiającego się efektu cieplarnianego, który sprawia, że jesień i zima z roku na rok są coraz cieplejsze, a naturalne pozbywanie się wirusów i zarazków poprzez mróz i niską temperaturę -  zanika.

Zielona siła na ratunek

Co zatem robić żeby uchronić się przed chorobą i wzmocnić nasz organizm? Przy stanach obniżonej odporności zazwyczaj sięga się po sprawdzone i znane specyfiki typu witamina C i jej pochodne.

Niestety, jak donoszą najnowsze badania witamina C, którą możemy znaleźć w lekach OTC i suplementach diety jest coraz ciężej przyswajalna przez organizm – a czasem wręcz w ogóle. Jak w takim razie przetrwać jesień i zimę nie narażając swojego organizmu na obciążenia związane ze źle dobranymi „technikami”? Na ratunek przychodzą naturalne rozwiązania, takie jak superfoods  - przede wszystkim mało jeszcze znana na rynku polskim - chlorella! Dzięki dużej zawartości witaminy C a także wielu innych potrzebnych witamin i minerałów, ta słodkowodna alga potrafi uchronić nasz organizm przed wirusami i stać się naszą ochronną tarczą. Chlorella nazywana jest często multiwitaminą natury a lista jej zalet jest bardzo długa... Chlorella od Purella Food jest najczystszą chlorellą na świecie. Hodowana w zamkniętych zbiornikach w Korei Południowej ma zerowy poziom zanieczyszczenia metalami ciężkimi w porównaniu do alg hodowanych w Chinach czy Japonii. Dzięki temu zawiera dwa razy więcej witamin i minerałów co może wspomóc nasz organizm w budowaniu odporności i zapobiec kolejnym infekcjom.

Piotr Białoń, lek. med.

Naszą odporność może wzmocnić chlorella - malutka alga, która zawiera CGF, czyli czynnik wzrostu chlorelli. Dzięki temu składnikowi układ odpornościowy jest ściśle chroniony. To dlatego, że CGF działa pobudzająco na aktywność limfocytów T, komórek Beta, które chronią przed wirusami, bakteriami czy innymi mikroorganizmami. Chlorella, którą zalicza się do grona superfoods,  polecana jest przede wszystkim przy osłabieniu lub uszkodzeniu organizmu, szczególnie po kuracji antybiotykowej, zakończonej chemioterapii lub przyjmowaniu silnych leków. Co więcej, jeśli chcemy prowadzić zdrowy tryb życia, warto pamiętać o tym, że prawidłowa doba powinna składać się z 8 godzin pracy, 8 godzin snu i 8 godzin na wypoczynek i inne czynności. Jeśli ta równowaga zostanie zachwiana, może być to przyczyną stresu, a w konsekwencji przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Niestety w związku z dzisiejszym pędem życia, takie proporcje trudno jest utrzymać. Optymalnym rozwiązaniem w takich przypadkach będzie chlorella, która regularnie dostarcza nam wszystkich niezbędnych witaminy i minerały.  W jej skład wchodzą witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Na początku XXI w. chlorella osiągnęła status „super żywności”.  Przede wszystkim komórki chlorelli są gęsto wypełnione występującymi w dużych stężeniach witaminami i minerałami. Dlatego, jeśli nie zawsze mamy czas, aby przestrzegać wszystkich zasad zdrowego trybu życia, warto wspomóc codzienną dietę o suplementację chlorellą, którą można przyjmować w postaci tabletek, albo w postaci sproszkowanej dodając do zup, koktajli, czy smoothies.

Zielono w okresie szarym – czyli o co chodzi

Chlorella odkwasza organizm, usuwa toksyny i  metale ciężkie, wspomaga metabolizm. Ma najwyższą do tej pory stwierdzoną koncentrację chlorofilu ze wszystkich naturalnych organizmów, który  według badań naukowych korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek, stabilizuje ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy. Dzięki swoim zdolnościom detoksykującym zalecana jest pacjentom przechodzącym leczenie chemioterapią czy przy innych chorobach cywilizacyjnych jak: cukrzyca, miażdżyca, astma.

Profilaktyka

W okresie jesienno-zimowym powinniśmy szczególnie zadbać o prawidłową odporność naszego organizmu, która w dużej mierze zależy od dostarczania właściwych składników wspomagających jego funkcjonowanie. Dostarczanie witaminy C, zwłaszcza w sposób systematyczny, znacząco wpływa na zwiększenie odporności i pomoże unikać przeziębień na długie miesiące, a nawet lata. Pijąc regularnie koktajle, zwłaszcza z chlorellą, możemy również korzystnie wpłynąć na nasze trawienie, oczyścić organizm z toksyn, uzupełnić niedobory i poprawić wyniki w badaniach morfologicznych krwi, zwłaszcza podnieść hemoglobinę. Możemy dodawać ją także do ulubionych potraw. Stosowanie chlorelli ustrzeże nas przed infekcjami i sezonowymi przeziębieniami. Organizm pozostanie w świetnej kondycji, a my zyskamy szansę na zachowanie pełnego zdrowia.

Chrońmy nasze dzieci

Podczas okresu jesienno – zimowego szczególnie musimy pamiętać o wsparciu odporności dzieci, które narażone są na infekcje bardziej niż dorośli. Dzienna dawka chlorelli przyjmowana pod postacią np. bezcukrowego raw batona Chlorella Natural Energy Bar (jak sama nazwa wskazuje bogatego w chlorellę) - nie tylko uchroni nasze pociechy przed chorobami, ale będzie też zdrową i smaczną przekąską idealną na drugie śniadanie albo deser w codziennym szkolnym maratonie.

Obniżona odporność przyczyną wielu poważnych chorób

Obniżona odporność organizmu jest nie tylko pożywką dla wielu wirusów i bakterii ale również może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia osób chorych na tak poważne i niebezpieczne choroby jak: astma, choroba wieńcowa, półpasiec czy nawet HIV… Dlatego w myśl zasady, lepiej zapobiegać niż leczyć, należy pamiętać o naszej odporności – tylko profilaktyka oraz o regularne badania i dieta  zapobiegną spadkowi odporności naszego organizmu.