Jakie potrawy jeść, gdy jesteśmy chorzy?

Zbliża się sezon na jesienne przeziębienia oraz infekcje. Co jeść, a czego unikać, jeśli już staniemy się ofiarą infekcji? Nasz organizm do walki z  chorobą potrzebuje dodatkowych kalorii, ale muszą one pochodzić z pożywienia, które nie będzie dla niego zbyt obciążające, jeśli ma on efektywnie walczyć z chorobom. Dlatego kalorii tych należy dostarczać mądrze.

goracy rosol 1

Zacznijmy od listy rzeczy, których lepiej się w tym czasie wystrzegać. Jeśli będziemy je spożywać, zamiast poczuć się lepiej, poczujemy się znacznie gorzej i nasza choroba może trwać wtedy dłużej.

Są to przede wszystkim:

- jedzenie kwaśne, słone i mocno przyprawione co prawda sprawia, że nawet podczas kataru czujemy chociaż jego minimalny smak, jednak może powodować kłopoty trawienne, w szczególności nudności, zgagę i ból brzucha

- jedzenie tłuste – obciąża układ pokarmowy, utrudniając walkę z infekcjami

- duża ilość cukru, podobnie jak tłuste i mocno doprawione potrawy, nie sprzyja walce z chorobami

Jeżeli natomiast chodzi o sprzymierzeńców w walce z chorobami i infekcjami, najlepiej sprawdzą się;

- domowy rosół, który nie tylko ma właściwości rozgrzewające, ale również zapobiega odwodnieniu i pozwala leczyć stany zapalne w gardle

- Gorąca herbata z dodatkiem cytryny, miodu, imbiru lub soku  malin to doskonałe rozwiązanie na katar i ból gardła. Wpływa na nawodnienie organizmu oraz działa rozgrzewająco i napotnie

- owoce cytrusowe wspomogą nas bogatą dawką witaminy C

Mądre odżywianie podczas choroby może znacznie skrócić czas trwania przeziębienia i nie spowodować bardzo złego samopoczucia. Organizm potrzebuje siły do walki z  infekcją, dlatego nie należy go dodatkowo obciążać niewłaściwym odżywaniem. Właściwy dobór produktów spożywczych pozwoli szybciej odzyskać siły i energię po chorobie i wrócić do swoich codziennych obowiązków. 

seniorzy.PL