Zbliża się sezon na jesienne przeziębienia oraz infekcje. Co jeść, a czego unikać, jeśli już staniemy się ofiarą infekcji? Nasz organizm do walki z chorobą potrzebuje dodatkowych kalorii, ale muszą one pochodzić z pożywienia, które nie będzie dla niego zbyt obciążające, jeśli ma on efektywnie walczyć z chorobom. Dlatego kalorii tych należy dostarczać mądrze.
Zacznijmy od listy rzeczy, których lepiej się w tym czasie wystrzegać. Jeśli będziemy je spożywać, zamiast poczuć się lepiej, poczujemy się znacznie gorzej i nasza choroba może trwać wtedy dłużej.
Są to przede wszystkim:
- jedzenie kwaśne, słone i mocno przyprawione co prawda sprawia, że nawet podczas kataru czujemy chociaż jego minimalny smak, jednak może powodować kłopoty trawienne, w szczególności nudności, zgagę i ból brzucha
- jedzenie tłuste – obciąża układ pokarmowy, utrudniając walkę z infekcjami
- duża ilość cukru, podobnie jak tłuste i mocno doprawione potrawy, nie sprzyja walce z chorobami
Jeżeli natomiast chodzi o sprzymierzeńców w walce z chorobami i infekcjami, najlepiej sprawdzą się;
- domowy rosół, który nie tylko ma właściwości rozgrzewające, ale również zapobiega odwodnieniu i pozwala leczyć stany zapalne w gardle
- Gorąca herbata z dodatkiem cytryny, miodu, imbiru lub soku malin to doskonałe rozwiązanie na katar i ból gardła. Wpływa na nawodnienie organizmu oraz działa rozgrzewająco i napotnie
- owoce cytrusowe wspomogą nas bogatą dawką witaminy C
Mądre odżywianie podczas choroby może znacznie skrócić czas trwania przeziębienia i nie spowodować bardzo złego samopoczucia. Organizm potrzebuje siły do walki z infekcją, dlatego nie należy go dodatkowo obciążać niewłaściwym odżywaniem. Właściwy dobór produktów spożywczych pozwoli szybciej odzyskać siły i energię po chorobie i wrócić do swoich codziennych obowiązków.
seniorzy.PL