Czas spędzony przy świątecznym stole, zastawionym różnorodnymi smakołykami, sprzyja pojawieniu się niestrawności. Stanowi ona jedną z najczęstszych dolegliwości związanych z przejedzeniem. Do głównych objawów niestrawności zaliczają się zwłaszcza uczucie ciężkości, pełności, ucisk w okolicach nadbrzusza, ból brzucha, zgaga, odbijanie, nudności, wymioty, a także biegunka. Wpływają one na ogólne samopoczucie potęgując m.in. rozdrażnienie czy senność.
Zatem co zrobić, by uniknąć lub zaradzić tej przypadłości? Przede wszystkim powinno się wybierać nietłuste, delikatnie przyprawione potrawy popijając je czerwoną, zieloną herbatą bądź ziołowymi naparami z dodatkiem mięty, melisy, dziurawca oraz imbiru. Czas spożywania posiłku z pewnością odegra tu też istotną rolę. Jednak co najważniejsze – należy zachować umiar nakładając na świąteczny talerz odpowiednie ilości jedzenie. Warto również zwrócić uwagę na to, aby nie łączyć zbyt wielu różnych składników oraz smaków. Dobrze także nie rezygnować z aktywności w świątecznym okresie. Po sutym śniadaniu czy obiedzie przyda się świąteczny spacer, który pozwoli nie tylko się dotlenić, ale także pomoże pobudzić trawienie i spalić trochę świątecznych kalorii.
seniorzy.PL