Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Ratunek dla studentów i kulinarnych leniuchów. Rozsławiła polską kuchnię w Europie, a najlepsi kucharze przez wieki tworzyli wiele wariacji na jej temat. Jajecznica – słynne danie, które wszyscy lubimy i na które każdy ma swój własny sposób. Dziś przedstawiamy opcję z żółtym serem.
Jajecznica wydaje się najprostszą potrawą świata. Warto jednak wiedzieć, że to właśnie ona rozsławiła w XVII wieku polską kuchnię we Francji. Oeufs à la polonaise, czyli „Jaja po polsku” zostały opisane w słynnej francuskiej książce kucharskiej. W przepisie tym, jajecznicę przyrządzano na bulionie z miąższem chleba oraz z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej. W późniejszej kuchni polskiej pojawiało się jeszcze wiele innych wariacji na temat jajecznicy. Odnaleźć można przepis na jajecznicę ze śmietaną, winem czy… rodzynkami.
Smak jajecznicy zależy głównie od dodatków. Najbardziej popularnym jest szynka lub boczek i oczywiście szczypiorek. Wiele osób dodaje też cebulkę i pomidory. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w słynnej książce kucharskiej „365 obiadów”, wydanej w 1860 roku, podaje przepis na jajecznicę z żółtym serem. – Żółty ser, chociaż jest mało znanym dodatkiem do jajecznicy, doskonale urozmaici to tradycyjne danie. Świetnie sprawdzi się ser Morski MSM Mońki o lekko pikantnym smaku – jajecznica będzie bardziej wyrazista. Żółty ser jest też doskonałym źródłem białka. Zjedzony na śniadanie razem z jajecznicą to zastrzyk energii na długie godziny – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Warto pamiętać, że jajecznicę możemy przyrządzić na wiele sposobów. W każdy niedzielny poranek można spróbować przygotować śniadanie z jajkami w innej wersji. Dzięki temu mogą też zabłysnąć osoby, które nie są kulinarnymi mistrzami. Istnieje szansa na zostanie królem jednej, ale za to wspaniałej historycznej potrawy, która rozsławiła Polskę w Europie.
Poniżej nasza propozycja oryginalnej wariacji jajecznicy z dodatkiem żółtego sera.
Wypasiona jajecznica z żółtym serem
Składniki:
- 100 g boczku wędzonego parzonego
- 1 średnia cebula
- 4 średnie pieczarki
- 6 jajek
- 6 pomidorków koktajlowych
- 100 g sera Morskiego MSM Mońki
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić w plasterki lub paski i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, całość chwilę poddusić. Następnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i dodać przekrojone na pół pomidorki. Jajecznicę mieszając podgrzewać, aż jajka się zetną. Na koniec posypać pokrojonym w paseczki serem i przez krótką chwilę zapiec od góry, aż ser się rozpuści lub po prostu ser wymieszać z jajecznicą. Podawać z pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!