Banany na zdrowie

banany 400

Banany często eliminowane są z diety, ponieważ oskarża się je o powodowanie przyrostu tkanki tłuszczowej. Banany określane są jako wysokokaloryczne oraz niezdrowe. Nic jednak bardziej mylnego. Regularne jedzenie tych owoców ma wiele dobrych właściwości, które pomogą zachować zdrowie. Nie należy ich wykluczać ani w diecie osób dorosłych, ani dzieci. Banany zawierają wiele cennych składników, a jednym z nich jest potas. Odpowiedni poziom potasu w organizmie ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, pozwala zachować zdrowe serce, dobroczynnie wpływa także na układ moczowy i prawidłową pracę nerek. Spożywanie bananów jest również dobrym sposobem na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi.

To wszystko za sprawą zawartych w nich pektyn. Banany określane często jako ciężkostrawne, w rzeczywistości pomagają na problemy żołądkowe. Sprawdzą się na przykład podczas biegunki, wzdęć i zaparć. Jednak w  takim wypadku należy wybierać banany dojrzałe. Poznać je można po ciemniejszych przebarwieniach na skórce. Osoby o wrażliwym układzie pokarmowym powinny wiec zrezygnować z zajadania bananów o idealnej, żółtej skórce, bowiem nie są one jeszcze całkowicie dojrzałe i mogą drażnić przewód pokarmowy. Banany można również spożywać w przypadku wrzodów żołądka. Oprócz wspomnianego potasu, zawarte w nich są również witaminy: A, B, C, E oraz K, a także fosfor, magnez oraz wapń. Są jednak schorzenia, w których ilość spożywanych bananów należy sobie dawkować. Do takich chorób należy przede wszystkim cukrzyca. W tym wypadku im bardziej dojrzały banan, tym większą ma zawartość cukru i większy indeks glikemiczny, niebezpieczny dla osób chorujących na to schorzenie. Banany są dobrą przekąską, dodatkiem do deserów, naleśników, a także owocowych koktajli. Osoby na diecie powinny ograniczyć ich spożycie, ale na pewno nie rezygnować całkiem z ich jedzenia. 

JS