Naturalne antybiotyki ze spiżarni – bezpieczne i zawsze pod ręką

Naturalne antybiotyki
O układ immunologiczny należy dbać codziennie, jednak w okresie jesienno-zimowym warto robić to uważniej. Duży wpływ na brak podatności na infekcje ma styl życia, w tym zdrowe, zbilansowane odżywianie oraz aktywność fizyczna. Wśród szerokiej gamy produktów spożywczych wyróżnić można te, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz te, których nadmiar w diecie może działać prozapalnie.
Specjalnie dla Ciebie wyróżniliśmy produkty spożywcze, które zawsze warto mieć w domowej spiżarni, gdyż są naturalnymi antybiotykami wspierającymi układ odpornościowy. 
Zbilansowana dieta pełna antyoksydantów
„Dieta przyjazna organizmowi oparta jest na pełnoziarnistych produktach, przetworach mlecznych bogatych w bakterie probiotyczne oraz warzywach i owocach będących źródłem witamin, składników mineralnych oraz związków o charakterze antyoksydacyjnym, takich jak polifenole. Związki polifenolowe (antocyjany czy flawonoidy) mają zdolność do zmiatania wolnych rodników, a tym samym działają antynowotworowo, antybakteryjnie oraz antywirusowo” – wyjaśnia Wiola Lis, ekspertka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku. 
 
Takie działanie wspierające organizm mają przede wszystkim warzywa i owoce bogate w witaminę C, takie jak: 
kiwi,
pomarańcze,
truskawki,
aronia,
czerwona i żółta papryka,
brokuły,
kalafior,
natka pietruszki.
 
Witamina C należy do związków antyoksydacyjnych, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia przepływ krwi. Jest podstawowym składnikiem preparatów, które stosowane są w walce z przeziębieniem. 
 
W okresie letnim, kiedy dostępnych jest mnóstwo sezonowych owoców i warzyw, warto przygotować soki na bazie malin, aronii, czarnej porzeczki, czy rabarbaru, które zimą zapewnią wzmocnienie odporności. 
Galeria TUTAJ 
Kolejnym składnikiem jest czosnek, uznawany za naturalny antybiotyk ze względu na obecność allicyny, związku wykazującego działanie antybakteryjne oraz antywirusowe. Czosnek warto dodawać do dań mięsnych, sałatek, ale także może być doskonałą alternatywą w postaci masła czosnkowego na kanapki. 
 
Specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku dodaje: „Podobnym składnikiem diety działającym jak naturalny antybiotyk jest cebula, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz związków siarki. Należy do produktów, które wykazują działanie profilaktyczne względem przeziębień i grypy oraz łagodzą ich pierwsze symptomy. Znanym od lat sposobem włączenia do jadłospisu jest przygotowanie syropu na bazie cebulowego z dodatkiem miodu, który wypijany regularnie w znaczny sposób wzmacnia naturalną odporność organizmu”. 
 
Do codziennej diety warto również włączyć popularny i chętnie dodawany do potraw w krajach Azji imbir, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Wystarczy dodatek imbiru do herbaty rozgrzewającej, aby wesprzeć pracę układu odpornościowego. 
Żywność dla jelit 
Obecnie coraz częściej mówi się o istotności prawidłowej pracy jelit i ich wpływu na ogólny stan zdrowia oraz odporność. Wiola Lis z Arkanów Smaku zdradza: „Nie bez powodu mówi się, że zdrowie zaczyna się od jelit. Ich kondycja, zwłaszcza utrzymanie prawidłowego poziomu bakterii jelitowych, które wykazują korzystne działanie dla organizmu, może być zaburzona wieloma czynnikami, takimi jak długotrwały stres, nieregularność spożywania posiłków, czy kuracja antybiotykowa”. 
Dlatego też warto wspierać mikroflorę jelitową poprzez spożywanie żywności bogatej w bakterie probiotyczne. Kapusta kiszona lub sok z kiszonej kapusty spożywany systematycznie korzystnie wpłynie na procesy fermentacyjne w jelitach i będzie pożywką dla rozwoju korzystnej mikroflory. Podobne działanie wykazuje kiszony sok z buraka. Dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowywanie kiszonek na bazie ogórków, papryki, czy marchwi. 
W domowej spiżarni obecne powinny być także przetwory mleczne, które powstają dzięki obecności bakterii Lactobacillus, czy Lactococcus, które poprzez spożywanie naturalnie zasiedlają jelita. Dlatego też jogurty, kefiry oraz maślanki powinny być włączane do jadłospisu.  
Bogactwo natury daje wiele możliwości, aby na co dzień wzmacniać odporność. Korzystanie z tych dobrodziejstw jest nie tylko przyjazne organizmowi, ale także środowisku i planecie. Naturalne i bezpieczne produkty spożywcze są w stanie minimalizować ryzyko sezonowych przeziębień i infekcji poprzez wysoką zawartość związków wykazujących działanie aktywne. Niewielka zmiana nawyków żywieniowych poprzez włączenie do codziennej diety źródeł witamin, składników mineralnych oraz związków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwwirusowym może poprawić jakość życia, zwłaszcza o okresie jesiennym i zimowym. Warto dbać o domową spiżarnię całym rokiem i wspierać ciało w holistyczny i naturalny sposób