Witaminy i minerały to dwa główne rodzaje składników odżywczych, których organizm potrzebuje, aby przetrwać i zachować zdrowie. Znajdź informacje na temat niektórych niezbędnych witamin zalecanych dla osób starszych i jak uzyskać zalecaną ilość w diecie.
Zdrowie seniora
Witaminy dla seniorów pomagają organizmowi pracować tak, jak powinien. Istnieje 13 niezbędnych witamin - witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna, B6, B12 i kwas foliowy). Witaminy mają różne zadania, aby pomóc organizmowi prawidłowo funkcjonować. Niektóre witaminy pomagają oprzeć się infekcjom i utrzymać zdrowe nerwy, podczas gdy inne mogą pomóc organizmowi uzyskać energię z pożywienia lub pomóc w prawidłowym krzepnięciu krwi. Podobnie jak witaminy, minerały również pomagają w funkcjonowaniu organizmu. Minerały to pierwiastki, których nasze ciała potrzebują do funkcjonowania, które można znaleźć na ziemi i w żywności. Niektóre minerały, takie jak jod i fluor, są potrzebne tylko w bardzo małych ilościach. Inne, takie jak wapń, magnez i potas, są potrzebne w większych ilościach. Podobnie jak w przypadku witamin, jeśli jesz zróżnicowaną dietę, prawdopodobnie dostaniesz wystarczającą ilość większości minerałów.
Zalecane spożycie sodu dla osób starszych
Osoby w wieku 50 lat i starsze powinny zmniejszyć spożycie sodu do 2 300 mg każdego dnia. To około jednej łyżeczki soli i zawiera sód dodawany podczas produkcji lub gotowania, a także na stole podczas jedzenia. Jeśli masz wysokie ciśnienie krwi lub stan przed nadciśnieniowy, ograniczenie spożycia sodu do 1,500 mg dziennie, około 2/3 łyżeczki soli, może być pomocne. Przygotowywanie własnych posiłków w domu bez użycia dużej ilości przetworzonej żywności lub soli pozwoli Ci kontrolować, ile sodu otrzymujesz. Spróbuj użyć mniej soli podczas gotowania i nie dodawaj soli przed pierwszym kęsem. Jeśli wprowadzisz tę zmianę powoli, przyzwyczaisz się do różnicy w smaku. Jedzenie większej ilości świeżych warzyw i owoców również pomaga - mają one naturalnie niską zawartość sodu i dostarczają więcej potasu. Weź sos i sos na bok i używaj tylko tyle, ile potrzebujesz do smaku.
Witamina D
Niektóre badania sugerują, że witamina D może być związana z niższym ryzykiem rozwoju niektórych chorób przewlekłych, w tym raka, reumatoidalnego zapalenia stawów, stwardnienia rozsianego i chorób autoimmunologicznych. (Jednak wiele czynników jest zaangażowanych w te warunki, a witamina D nie wykazała zapobiegania tym stanom.) U osób starszych niedobór witaminy D wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem upadku. Wiele produktów spożywczych jest wzbogaconych witaminą D, w tym zboża, mleko, niektóre jogurty i soki. Niewiele produktów spożywczych naturalnie zawiera witaminę D. Jednak witamina D znajduje się w łososiu, tuńczyku i jajach. Naukowcy debatują obecnie nad tym, jaki powinien być zalecany poziom witaminy D dla optymalnego zdrowia. Wielu ekspertów uważa, że starsi ludzie muszą przyjmować suplementy witaminy D, ponieważ skóra staje się mniej wydajna w wytwarzaniu witaminy ze światła słonecznego w miarę starzenia się.
O tym warto pamiętać!
Ważne jest, aby mieć świadomość, że niektóre suplementy mogą mieć skutki uboczne, takie jak zwiększenie ryzyka krwawienia po urazie lub zmiana reakcji na znieczulenie podczas operacji. Suplementy mogą również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami w sposób, który może powodować problemy. Na przykład witamina K może zmniejszać zdolność zwykłej warfaryny rozrzedzającej krew do zapobiegania krzepnięciu krwi. Szukając suplementów do kupienia, możesz czuć się przytłoczony liczbą wyborów w aptece lub sklepie spożywczym. Poszukaj suplementu, który zawiera witaminę lub minerał, którego potrzebujesz, bez wielu innych niepotrzebnych składników.