Podstawowe zasady żywienia osób w starszym wieku.
Część I
dr Joanna Plak
Prawidłowe żywienie osób starszych często jest wyzwaniem dla nich samych oraz dla ich opiekunów. Wśród seniorów duży odsetek stanowią osoby niedożywione oraz popełniające błędy żywieniowe, polegające w szczególności na nadmiernym spożywaniu tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodanów.
Osoby w wieku 60+ spożywają również zbyt mało płynów, co często prowadzi do zaburzenia regulacji cieplnej i odwodnienia. Zmniejszony metabolizm dodatkowo utrudnia przyswajanie witamin i składników mineralnych występujących w posiłkach. Prof. dr hab. Mirosław Jarosz*1opracował żywieniową listę kontrolną, dotyczącą nieprawidłowości w żywieniu osób starszych.
Na liście znalazły się takie czynniki, zwiększające ryzyko wystąpienia niedożywienia, jak:
- Choroby wpływające na trudności w jedzeniu, wymagające stosowania diety, w tym zaburzenia pamięci w zakresie zapamiętywania czy i ile posiłków zostało spożytych, jak również depresja.
- Nieprawidłowe żywienie – dieta monotematyczna, zjadanie zbyt małej lub zbyt dużej ilości pożywienia, unikanie owoców i warzyw, spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu.
- Choroby jamy ustnej, w tym braki w uzębieniu, wpływające na zdolność gryzienia
i przeżuwania produktów spożywczych. - Przyjmowanie zbyt dużej ilości leków, wśród których część może obniżać lub zwiększać apetyt.
- Problemy finansowe wpływające na brak możliwości zakupienia odpowiedniej ilości żywności lub produktów spożywczych dobrej jakości.
- Samotność, ograniczenie kontaktów społecznych, wpływające na pogorszenie samopoczucia oraz powodujące obniżenie apetytu.
- Potrzeba pomocy przy samoobsłudze, związana z brakiem możliwości samodzielnego zrobienia zakupów lub przygotowania posiłków, a także samodzielnego jedzenia.
- Niezamierzone zmiany masy ciała przejawiające się w traceniu lub przybieraniu na wadze kilkunastu kilogramów w krótkim czasie, bez stosowania specjalnej diety.
Seniorzy mogą samodzielnie ocenić swój stan odżywiania wypełniając krótki test zaproponowany przez prof. dr hab. Mirosława Jarosza.
Źródło: Jarosz M., Żywienie osób w wieku starszym, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, 2011, s.59-60
Jeżeli osoba uzyskała w teście od 0 do 2 punktów oznacza to wynik prawidłowy, bez ryzyka niedożywienia. Osiągniecie wartości od 3 do 5 punktów oznacza umiarkowane ryzyko niedożywienia. Uzyskanie 6 i więcej punktów oznacza wysokie ryzyko niedożywienia; osiągnięty wynik wymaga konsultacji z lekarzem.
Koniec części I.
*1 Jarosz M., Żywienie osób w wieku starszym, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, 2011, s.55-58